IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилна търговия с петрол след намаляването на запасите в САЩ*

Петролните пазари първоначално бяха подкрепени и от напрежението в Близкия изток

10:19 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна в четвъртък след отчетения спад на запасите в САЩ на фона на загрижеността за световната икономика, съобщава Ройтерс.

По време на азиатската сесия котировките на петрола отчетоха повишения, но след това смениха посоката си на движение.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,22% до 55,56 долара за барел. Сортът Брент регистрира понижение с 0,28% до 60,13 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с повече от очакваното през миналата седмица, тъй като рафинериите повишиха производството си, но запасите от бензин и дестилати показват по-големи стойности, отколкото се очакваше, заяви в сряда Администрацията за енергийна информация.

Запасите от суров петрол са намалели с 2,7 млн. барела през седмицата, приключила на 16 август. За сравнение, анализаторите очакваха спад от 1,9 млн. барела. Запасите от бензин обаче са се увеличили с 312 хил. барела.
Трейдърите обаче се притесняват от перспективите за търсенето на петрол в световен мащаб, особено на фона на продължаващото търговско напрежение между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че е „избраният“ за справяне с търговските дисбаланси с Китай, дори когато бива предупреждаван от анализаторите, че митата му ще свият БВП на САЩ с 0,3% през 2020 г.

Петролните пазари по време на азиатската сесия бяха подкрепени и от напрежението в Близкия изток, след като иранският президент Хасан Рухани предупреди Вашингтон да не затяга натиска върху Техеран.

„Ако износът на петрол от Иран бъде сведен до нула, международните водни пътища няма да имат същата сигурност като преди“, заяви Рухани в сряда.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,28% до 1511,50 долара за тройунция. На червена територия се търгуват и останалите суровини.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 98,31 пункта. Доларът поевтинява с 0,27% спрямо йената до 106,33 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,21% спрямо американския до 0,6767 долара.

*Информацията е актуална към 9:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още