IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за увеличени доставки понижава цената на петрола*

Низходящата траектория на "черното злато" ще зависи от следващото решение на ОПЕК+ за предлагането, което предстои да бъде обявено в четвъртък, смята анализатор

10:35 | 02.06.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава, след като стана ясно, че е възможно Саудитска Арабия да увеличи предлагането на "черно злато" в случай, че руските доставки намалеят значително поради увеличаващите се санкции против Москва, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,76%, или 2,05 долара, до 114,24 долара за барел

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,84%, или 2,13 долара, до 113,13 долара за барел.

Петрол Петрол

Публикация на Financial Times гласи, че Саудитска Арабия е намекнала на своите западни партньори, че е готова да увеличи предлагането. Новината бе публикувана на фона на предстоящото заседание на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи названието ОПЕК+, което ще се състои в четвъртък. Очаква се картелът да приеме поредното умерено увеличение на доставките за юли.

САЩ многократно са апелирали ОПЕК+ да увеличи продукцията по-бързо, за да се справят с рекордните цени на бензина и високата инфлация, подкрепена и от войната в Украйна. Американският президент Джо Байдън може да посети Саудитска Арабия по-късно този месец като част от международната му обиколка, включваща заседанията на НАТО и Г-7, смятат лица, запознати с темата.

Водят се разговори за незабавно увеличение на доставките от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, което може да бъде обявено на заседанието в четвъртък, въпреки че все още нищо не е финализирано, пишат от FT.

Увеличенията на доставките за септември могат да бъдат преместени за юли и август. В сряда от медията съобщиха, че някои членове на ОПЕК+ обсъждат премахването на Русия от сделката за предлагане на петрол.

"Низходящата траектория на петрола опира до това доколко е готов ОПЕК да използва своя свободен капацитет, без изцяло да обърне гръб на Русия", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Ако Саудитска Арабия увеличи доставките, това ще е голям обрат в позицията на страната. Миналата седмица външният министър на кралството посочи, че няма какво повече да направи за пазара и дори заяви, че няма недостиг на "черно злато". Очакванията са ОПЕК+ да одобри увеличение на доставките с 430 хил. барела дневно, въпреки че картелът се затрудни да достигне тази цел през миналите месеци.

През миналия месец суровината записа шестото си поредно месечно увеличение, както и най-дългата такава серия от началото на 2011 г. насам.

*Към 09:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''че държавните интереси на България и русия, '' да се чете ''че държавните интереси на България и русия са идентични''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Кое точно от изброените от мен факти е ''глупаво и безсмислено'', м- България енергоизносител ли е или е енерговносител; за България добре ли е да има понижение на цената на петрола на световните борси или не... Да- ако си руски тр0000л, ще защитаваш единствено интересите на енергоизносителите, защото русия е енергоизносител и за нея е смърт всяко понижение на цената на петрола. Руските ''защитници'' не разбрахте ли, че руската опорка, че държавните интереси на България и русия, отдавна дадоха фира и че българите масово не им вярват, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
viva
преди 2 години
Човек, някой плаща ли ти или сам си се излагаш с тези глупави и безмислени коментари? За мен лично, добра новина би била обявяване на сваляне санкциите срещу Иран и/или Венецуела, което наистина би изляло милиони барели петрол на ден (в краткосрочен период поне 2,5-3, а в дългосрочен над 4 - 4,5). Това би натиснало пазара и цените. а това, че СА или ОАЕ ще увеличат допълнително със 100-150 хил барела на ден е новина в стил, да хвърлим прах в очите на пазара, колкото да забавим малко ръста. Нещо като отпускането на нам колко милиона барела от резерва на САЩ. Уж голяма работа, ама точно за 2-3 дена и цените пак хукнаха нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Възможността за увеличени доставки понижава цената на петрола...'' Което е отлична новина за България, защото ние сме енерговносител и ни предстои тотална смяна на руския петрол с диверсифициране на източниците на петрол. Това понижение е знак за действие от страна на нашето правителство- ако то действително желае да защити българският национален интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още