IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на паричната политика понижава цената на петрола*

Спадовете вероятно ще останат сравнително плитки, смята експерт

09:54 | 17.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява в петък, когато инвеститорите продължават да преценяват възможността от допълнително затягане на паричната политика от централните банки в опит да преборят инфлацията, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,12%, или 0,14 долара, до 119,67 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,21%, или 0,25 долара, до 117,34 долара за барел, след като сортът поскъпна с 2% в предходната търговска сесия. WTI се насочва към първия си седмичен спад от април.

В сряда Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото лихвено повишение от 1994 г. На пресконференция след заседанието на банката гуверньорът Джером Пауъл за пръв път подкрепи повишаването на лихвите до по-ограничаващи равнища - стратегия, чийто краен резултат често е икономическото забавяне.

Руската инвазия в Украйна ускори инфлацията и оскъпи редица продукти от храни до горива. Щатските цени на дребно на бензина достигнаха рекордно равнище от 5 долара за галон.

"Петролът определено бе засегнат от разпродажбите, предизвикани от инфлационните опасения", коментира Даниел Хайнс, старши суровинен стратег в Australia and New Zealand Banking Group Ltd. "Затегнатостта на предлагането обаче вероятно ще поддържа тези спадове сравнително плитки", допълни Хайнс.

"Черното злато" поскъпна с над 50% тази година, след като възстановяването от пандемичните спадове на икономиките в комбинация с руската инвазия в Украйна допълнително затегнаха енергийните пазари. Цените може да издържат на икономическото забавяне, защото предлагането е по-затегнато от други рецесионни периоди, каза заместник-директорът в S&P Global Inc. Даниел Йергин.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,92 долара за барел спрямо 3,20 долара в началото на седмицата.

*Към 09:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още