IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшивата бомбена заплаха на Беларус срещу приземения самолет на Ryanair е незаконна

Международната организация за гражданска авиация приключи разследването си по случая

21:57 | 20.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/Stringer</em></p>

Снимка: EPA/Stringer

Отклоняването от страна на Беларус на полет на Ryanair, което доведе до ареста на журналиста дисидент Роман Протасевич и неговата партньорка София Сапега, е "акт на незаконна намеса", съобщава Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

На 23 май 2021 г. беларуските власти съобщиха за бомбена заплаха срещу полет на Ryanair от Атина до Вилнюс. Беларуски военни самолети принудиха самолетът да кацне в Минск, а Протасевич и Сапега бяха арестувани на място, припомня Politico.

„Бомбената заплаха срещу полет FR4978 на Ryanair е била умишлено фалшива и е застрашила безопасността му“, посочва се в изявление на организацията. Тя добавя, че заплахата "е била съобщена на екипажа на полета по указание на висши държавни служители на Беларус".

ICAO, агенция на ООН, приключи своето разследване, след като го удължи през януари заради липса на информация. Организацията разглежда само въпросите на авиацията и не прави заключения за арестите.

Противоположно е мнението на Русия, дългогодишен съюзник на Беларус. „Междувременно представителят на Съвета на Руската федерация изрази категоричното възражение на своята държава срещу идентифицирането на Беларус като източник на незаконната намеса, която се е случила“, посочва се в изявлението на организацията.

Въздушното пиратство в Минск предизвика възмущение в целия ЕС, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи принудителното приземяване на самолета като „отвличане“, а полският премиер Матеуш Моравецки каза, че това е „безпрецедентен акт на държавен тероризъм“.

Шефът на Ryanair Майкъл О’Лиъри описа инцидента като „спонсорирано от държавата отвличане“.

Сегашното положение на Протасевич е неясно. Той каза през януари 2022 г., че вече не е под домашен арест и нетипично за него се появи в проправителствени медии. Сапега поиска помилване в края на юни.

Беларуските държавни авиационни власти "категорично не са съгласни" с доклада, според Артьом Сикорски, ръководител на отдел "Авиация" в Министерството на транспорта и съобщенията на Беларус.

По думите на Сикорски докладът отчасти се основава на показания на беларуски ръководител на полети, който е бил на смяна в контролната кула на летището в Минск по време на инцидента и е успял тайно да запише събитията. Съобщава се, че контрольорът е избягал в Полша след инцидента.

Беларуски и руски официални лица обаче изразиха съмнения, че кадрите, споделени от ръководителя на полети, са истински.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Важнто е, краденото на пари да е законно :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Но шит, Шерлок :-) само "ние" ли знаехме, че беше лъжа, за да може да "превъзпитат" един опозиционер :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още