IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранската Революционна гвардия пое отговорност за нападението в Ербил

10 ракети с прецизно управление са били изстреляни от северозападен Иран по израелски "стратегически център" в северния иракски град

18:46 | 13.03.22 г. 1
<p>
	<em>Ербил. Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Ербил. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Иранският Ислямски революционен гвардейски корпус (IRGC) пое отговорност за нанесения ракетен удар по така наречения от тях израелски "стратегически център" в северния иракски град Ербил, сочи изявление на официалния новинарски портал на групировката Sepah News, цитирано от Bloomberg.

Полуофициалната информационна агенция Tasnim, която е тясно свързана с Революционната гвардия, заяви, позовавайки се на анонимен информиран източник, че 10 ракети с прецизно управление са били изстреляни от северозападен Иран. В съобщението се отбелязва, че ударът "много вероятно" е довел до "много жертви", без да се предоставят никакви подробности.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза, че никой не е бил ранен или убит при нападението, и отрече по-ранните съобщения, че целта е било американското консулство в Ербил.

В интервю за Fox News тя каза, че инцидентът е "повод за голямо притеснение за всички нас" и представлява нападение срещу суверенитета на Ирак.

Атаката идва дни след като Ислямският революционен гвардейски корпус обеща да си отмъсти, след като потвърди, че двама от неговите членове са били убити при израелска ракетна атака близо до сирийската столица Дамаск на 7 март.

Според изявлението на Sepah от неделя Революционната гвардия предупреждава, че ще има "тежък и разрушителен отговор" в случай на бъдещи атаки от Израел.

Ударът дойде и след спирането на непреките преговори между Иран и САЩ, насочени към възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г., на фона на ескалиращото напрежение между Кремъл и Белия дом заради войната на Русия срещу Украйна.

Иранското държавно издание Nour News съобщи също в неделя, че Техеран "едностранно и временно" е преустановил преговорите с посредничеството на Ирак със Саудитска Арабия, които са се опитвали да подобрят дипломатическите отношения между двете враждуващи регионални сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
И сега, отлетя ли сделката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още