Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Икономист: Последствията от коронакризата в Европа са по-тежки от тези в САЩ

Президентските избори в Америка могат да влошат икономическата ситуация, коментира доц. Александър Ганчев

гледано: 2090   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Глобалното икономическо възстановяване ще бъде крехко и неустойчиво, тъй като бъдещите средносрочни и дългосрочни проблеми, като нарастващата инфлация, дефицит и задлъжняване, не могат да бъдат избегнати. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и преподавател по финанси доц. Александър Ганчев.

Още по темата

"В чисто икономически аспект в Европа коронакризата е дори по-дълбока от тази в САЩ. Спадовете на БВП в някои от развитите европейски икономики от 7-10% и дори при някои - до 12% са доказателство, че ударът от Covid е много по-силен на Стария континент. Най-притеснителното обаче е, че въпреки огромните спасителни пакети разногласията между европейските лидери и националните правителства все още са налице", коментира икономистът и напомни, че същевременно Европейската централна банка ще продължи да изкупува държавни облигации до 2021 г., чиято стойност се очаква да достигне между 1,3 и 1,35 трилиона евро.

Според него това ще доведе до огромни количества дълг и дефицит за отделните държави членки.

Що се отнася до икономическото развитие на САЩ, доц. Ганчев смята, че показателите на първата икономика в света "никак не изглеждат добре“.

„Спад на БВП от около 4,3% предполага, че американската икономика в момента е спряла. Транспортната индустрия се е свила с около 22%, а останалите сектори като индустриалното производство - с по 10%", посочи той и подчерта, че президентските избори в САЩ дори могат да влошат икономическата ситуация.

Александър Ганчев е на мнение, че нито един от кандидатите не е представил адекватни мерки за спасяване на икономиката на САЩ. „Или ще се отложат последствията, или ще се задълбочат проблемите в средносрочен и дългосрочен период", уточни икономистът и преподавател по финанси.

В контраст с икономическите развития и прогнози за западните икономики той заяви, че в момента "китайската икономика лети".

"Две са основните причини за икономическото възраждане на Китай. На първо място е хронологията на събитията - Китай пръв влезе в кризата и пръв излезе от нея, и второ - световната икономика търси стоки, произведени в Китай, които са с медицинско предназначение", посочи той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Ще станат ли заложници "Северен поток 2" и "Балкански поток" в отношенията ЕС-САЩ?