IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заев: Надяваме се до края на декември да има редовно правителство в София

Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграцияя каза премиерът

16:46 | 02.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Зоран Заев. Снимка: Getty, архив</em></p>

Зоран Заев. Снимка: Getty, архив

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев днес информира, че в рамките на Бледския форум е разговарял с българския президент Румен Радев, при което е изразил надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземане на решения, предаде МИА специално за БТА. 

"Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС", заяви Заев в отговор на новинарски въпрос дали е разговарял с Радев в Блед и кои са очакванията за отпушването на процеса. 

Заев припомни, че на 14 ноември е предвидена дата за провеждане на третия цикъл парламентарни избори в България.

"Имайки предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, остава нашата надежда, че ще сформират редовно правителство, за да може в края на декември, когато ще се проведе Съветът на министрите и Европейският съвет, да се вземе решението по време на словенското председателство", заяви в този контекст Заев.

Както посочи премиерът, след първото разочарование той е заявил, че декември е следващата възможност, тъй като е нелогично да се създават очаквания за септември, октомври или ноември.

"Декември е краят на председателството на всяка страна, тогава се провеждат и срещите. Такива са заседанията на Общия съвет или Съвета на министрите и Съвета на ЕС и аз вярвам, че можем да се надяваме до края на 2021 година, т.е. до края на декември, да се вземе положително решение, разбира се в зависимост от положителното развитие на събитията преди всичко в България. Ние ще останем напълно позитивни и ще сме изцяло посветени. Всяка възможна среща, вярвам, че през този период могат да се случат срещи, ще използваме за утвърждаване", изтъкна Заев.

Заев оцени, че е по-добро за гражданите на Северна Македония, но също така е еднакво добре и за гражданите на България, да продължи изграждането на общото приятелство.

"Ние сме първи съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. Аз съм убеден, че това са очакванията и на българския народ, каквото е очакването и на македонския народ", заяви Заев при посещение на средното медицинско училище "Панче Карагьозов". 

Премиерът припомни, че междувременно отношенията със София продължават да се развиват, като даде за пример, че е увеличен търговският обмен, има нови български инвеститори в страната, продължава сътрудничеството на институциите. Той информира, че в средата на септември се очаква да има решение за избор на изпълнител на втората фаза от железопътната линия, която е на стойност 160 милиона евро за реализация на железопътния Коридор 8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още