Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Много софтуери за сигурност - предимство или недостатък?

Защо да увеличим интеграцията на системи за сигурност и инфраструктура?

Много софтуери за сигурност - предимство или недостатък?

Източник: http://thenetwork.cisco.com/

Когато се стигне до продукти и системи за онлайн сигурност, съществува широко разпространена тенденция на фрагментиране на подхода към този проблем. Специалистите по IT сигурност често подхождат към проблема фрагментирано и използвайки най-доброто софтуерно решение на разположение за момента. Това води до създаването на портфолио от много силни индивидуални продукти, които изискват много време, знания и интуиция от специалистите по IT сигурност, за да съберат цялата информация от различни платформи и софтуери и да формират цялостна картина на състоянието на системата.

Резултатите от ESG проучването сочат, че 76% от анкетираните организации днес все по-трудно откриват киберзаплахи от преди две години. Това със сигурност се дължи на все по-модерните технологии, които нападателите използват за влизане във вашата система, но не бива да забравяме и човешкия фактор в тази история.

Вашият екип по сигурността често се занимава със закупуването, поддръжката и лицензирането на редица софтуери, което може да бъде както разсейващо, така и отнемащо време от най-важната им административна задача - защитаването на вашата система. Когато прекалено малко хора (в повечето случай от IT екипите) поддържат прекалено много видове софтуер, проблемите могат да се решат в краткосрочен план, но не с издържан и работещ ефект в дългосрочен.

Нито един софтуер, предназначен за индивидуална употреба за част от системата, без значение колко голям е, не може да осигури пълна сигурност.

Ето защо компаниите все по-често прибягват до консолидирането на софтуерни решения, т.е. използването на интегрирани платформи, които контролират и обезопасяват всяка част от системата. В този смисъл интеграцията е ключова характеристика на системите за сигурност от ново поколение, но за да работят безупречно, те изискват огромни количества данни за потенциална заплаха, които могат да предоставят само най-големите производители.

Една такава система е Cisco AMP, която позволява достигането до високи нива на сигурност с по-малко хора и ресурси. Да, това е възможно със Cisco AMP в комбинация със SecureX. И двете системи представляват промяна в начина, по който мислим за интернет сигурността, която беше подчертана като необходимост от 26% от анкетираните мениджъри на CISO (според проучването на SANS), които казват, че техните системи са били атакувани успешно няколко пъти от едни и същи хора и организации със същата или подобна тактика на атака.

Крайните точки, като най-уязвими места от вашата система, са най-чест обект на кибератаки. Обикновено атаката започва от множество входни точки и се разпространява през системата в скрит режим, без да оставя следа, което затруднява откриването.

Cisco AMP (Advance Malware Protection) сканира цялата система и засича инфектирани файлове, откривайки дори най-скритите и трудно откриваеми опасности – независимо от вида устройство, софтуера или операционната система. Със способността да се проследява пътят на файл или устройство - AMP открива целия път на проникване и изолира всички засегнати точки. Това позволява да се види напълно и прозрачно жизненият цикъл на заплахата, навлязла във вашата система.

AMP е интегрирана със Cisco Talos база данни - давайки и значимо предимство пред кибератаките. Talos (Cisco Talos Intelligence Group) е екип от 300 изследователи, които телеметрично събират данни от 94 милиона AMP източници и 600 милиарда имейли, като тестват повече от 2 милиона софтуерни и милиарди DNS искания на ден. Следователно, AMP използва алгоритми за машинно обучение, за да превърне резултатите от тази база данни в интегрирана система за защита на крайните точки, която става все по-мощна с всеки изминал ден. Всичко това в напълно автоматизиран работещ процес, което спестява времето и ресурсите на екипа и се интегрира с други компоненти от системата на сигурност на Cisco като  SecureX и Threat Response.

Cisco SecureX е рамка, която интегрира всички части от инфраструктурата за сигурност в цялостна система, която осигурява безпроблемна видимост, автоматизира и повишава сигурността в цялата мрежа и всички нейни крайни точки, Cloud и всички приложения, които използвате.

Резултатът е доста по силна и опростена система за сигурност. SecureX е предварително вградена в продуктите на Cisco, които лесно се интегрират помежду си в последователна инфраструктура.

Знаейки, че атаката е най-добрата защита, препоръчваме ви да извършите директна атака срещу киберзаплахите с някои от интегрираните софтуерни решения, които не оставят място за безпокойство. В спокойните моменти, които ще се появят след това, винаги можете да практикувате т.нар. Threat Hunting като превантивна и проактивна мярка за задълбочен анализ на вашата система и нейните уязвими места. Само когато преминете от реактивната към проактивната фаза, може да се каже, че вашата система е напълно обезопасена.

По статията работи: Мартин Иванов

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от