Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Пет български стартъпа ще се борят за място на полуфинала на Elevator Lab 2018

Иновативните идеи на Log Sentinel, Evrotrust Technologies, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant Ltd ще се борят за 1-во място в регионалното състезание в ЦИЕ

Пет български стартъпа ще се борят за място на полуфинала на Elevator Lab 2018

Снимка: Pixabay

Иновативните идеи на Log Sentinel, Evrotrust Technologies, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant ще се борят за победител в регионалното състезание и място директно в полуфиналната фаза на глобалната надпревара Elevator Lab – най-големият финтек акселератор в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

През тази година двойно повече компании от България кандидатстваха с иновативни идеи за участие на Elevator Lab България, съобщиха от Райфайзенбанк (България). През 2017 г. техният брой беше осем, през настоящата кампания са се включили 16 български фирми.

Още по темата

Техните проекти са в сферите Анализ на данни, Корпоративно банкиране, Инвестиционни технологии, Ново потребителско преживяване в офиса, Отворено банкиране и Технологии, свързани с регулациите.

Победителят ще бъде излъчен на 2 юли. Той ще получи парична награда от 5 хил. евро и място директно в полуфиналната фаза на глобалната програма, където ще се конкурира с идеи на финтек компании от цял свят. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2018, иновацията на българска компания може да стане достъпна за над 16,6 млн. клиенти на Групата Райфайзен.

Сред петте най-високо оценени български стартъп проекта попаднаха:

Log Sentinel (logsentinel.com) с решение за надеждно съхраняване на системни логове в блокчейн, което позволява проследяване на историята на всеки отделен документ в системата и повишава защитата от манипулации на данни.

Evrotrust Technologies (evrotrust.com) спечели журито с проекта Proxy Register, който предоставя решение  в сферата на биометричните данни и криптографията, използвани за бързо оторизиране, включително от разстояние, на трети страни пред банката. Компанията е разработила функционалност, която ще оптимизира процеса по упълномощаване чрез вътрешен портал за справки в реално време.

Risk Labs (risklabs.eu) излезе с предложение за machine learning софтуерен финансов съветник. Иновацията анализира големи бази данни и помага на финансовите съветници да прогнозират динамичната финансова среда с много по-мащабен поглед върху пазара и в същото време с много по-персонализиран подход спрямо клиента. Съветите за инвестиция достигат до клиента под формата на автоматично генерирани видео съобщения.

Scale Focus (scalefocus.com) се нареди сред първите пет с идеята за виртуален асистент – Claire, който предоставя възможно най-близка до човешката комуникация с клиента на банката на над 100 различни езика. Claire е базиран на хуманоиден изкуствен интелект, който може да се развива, учейки се в хода на комуникацията с хора.

My Cloud Quant (mycloudquant.com) е сред петте финалистазаради базирано в облака решение, което оптимизира процеса на статистическите модели и предоставя 24/7 достъп до количествени изследвания и анализи. Проектът включва хиляди вградени pattern recognition модели, които използват machine learning техники.

Иновативните идеи на компаниите ще бъдат оценявани от представителите на банката Оливер Рьогл (председател на управителния съвет на Райфайзенбанк), Ани Ангелова и Недялко Михайлов (членове на ръководството и изпълнителни директори), Максимилиан Шаусбергер (ръководител на програмата Elevator Lab, Райфайзен Банк Интернешънъл), както и външните експерти Светлин Наков (съосновател на СофтУни), Тодор Брешков (съосновател на Launchub Ventures), Калин Димчев (изпълнителен директор на Майкрософт Балкани) и Атанас Райков (директор бизнес развитие на Viber за ЦИЕ и страните от ОНД).

Във всеки един проект журито ще търси иновативно решение, практичност, фокус върху конкретно решение, акцент върху оптимизация на процесите и подобряване на потребителското преживяване.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Технологии
2018 г. донесе по-малко сделки във финтех сектора за Германия