Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

46 млн. лв. струва 5G мрежата на А1 през 2020 и 2021 г.

Инвестициите за следващите четири години по отношение на цялата мрежа възлизат на над 780 млн. лева

46 млн. лв. струва 5G мрежата на А1 през 2020 и 2021 г.

Снимка: А1

Инвестицията на А1 в 5G мрежата за миналата и тази година е на стойност от приблизително 46 млн. лева. Сумата за следващите четири години по отношение на цялата мрежа възлиза на над 780 млн. лева. Това поясняват от оператора пред Investor.bg, след като по-рано през седмицата стана ясно, че компанията е избрала Nokia за доставчик на оборудването си.

Още по темата

„Стратегията на компанията е да се фокусира върху истинската 5G технологията, която използва 5G оборудване и разчита на спектър в 3600 MHz, за да предложи гигабитови скорости в своята 5G мрежа, а това е дългосрочна инвестиция, която не е свързана само с изграждането на радиомрежата за достъп (RAN)“, поясняват от А1.

На въпрос с кои други производители е било преговаряно и колко дълго са продължили преговорите, от компанията поясняват, че изграждането и поддържането на инфраструктура, която осигурява свързаност в цялата страна, изисква и взимането на дългосрочни решения, в които влизат много фактори.

На търгa са били поканени различни доставчици както от Европа, така и от Азия, а преговорите са водени от името на цялата А1 Group.

Още по темата

„Избрахме Nokia, които са наш партньор при изграждането на мрежи с предходни поколения технологии като 4G и при част от изпитанията и демонстрациите на 5G, които направихме преди официалния старт на 5G в България. В момента използваме именно тяхното оборудване, за да предложим истинска 5G мрежа с честоти и оборудване, специално предназначени за 5G. За нас е важно да разграничим нашата мрежа от другите 5G решения на пазара, като динамичното споделяне на спектъра (DSS), където ресурсът между 4G и 5G е споделен, което не предлага особени предимства, тъй скоростите в 5G DSS са съизмерими с тези в 4G. При DSS технологията се използва една апаратура и за двете поколения мрежи. Този вид решение позволява използването на съществуващата инфраструктура за предлагането на 5G услуги, но тъй като ресурсът между 4G и 5G е общ, характеристиките и на двете са по-ниски, отколкото за всяка една технология поотделно. То дава само 5G покритие на база на текущо изградената 4G мрежа, без да осигурява основните предимства на истинската 5G технология. Поради тази причина А1 ще заложи на скоростта и ниското времезакъснение при развитието на своята 5G мрежа и ще се фокусира върху внедряването на 5G в спектъра 3600 MHz и 5G оборудване“, поясняват от оператора.

От А1 не отговарят конкретно дали при избора на доставчик са се повлияли от американския натиск над партньорски държави да се откажат от оборудване на китайски технологични корпорации, най-вече Huawei.

„При избора на партньор за изграждането на нашата 5G радиомрежа за достъп трябваше да вземем предвид много фактори, които включваха както технически, така и финансови параметри. В крайна сметка, след сериозен търг, решихме да продължим нашето стратегическо партньорство с Nokia. Изборът на европейски доставчик на оборудване за 5G беше важен за компанията, тъй като нашата цел е да предложим истинско 5G преживяване, което предлага всички ползи на новото поколение мрежи, без потребителите да изпитват притеснения от използваната техника“, казват от оператора.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Ericsson: 5G абонаментите в света ще надминат 580 млн. до края на 2021 г.