Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

И Румъния забрани 5G оборудването на Huawei за новата си мрежа

Президентът подписа проектозакон, подкрепен от Вашингтон

И Румъния забрани 5G оборудването на Huawei за новата си мрежа

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Румънският президент Клаус Йоханис подписа подкрепен от Вашингтон проектозакон, който ефективно забранява на Китай и Huawei да бъдат част от развитието на 5G телекомуникационните мрежи на страната заради опасения за националната сигурност, предава Ройтерс.

Още по темата

Центристкото правителство на премиера Флорин Читу, съюзник на Йоханис, през април одобри забраната на контролирани от Китай фирми, а след това парламентът гласува в полза на това решение.

Още по темата

Европа се превърна в бойно поле на технологичната „Студена война“, водена от Пекин и Вашингтон. Ако китайската компания не бъде допусната до изграждането на 5G мрежите, европейските ѝ конкуренти Ericsson и Nokia ще станат двупол от доставчици на телекомуникационно оборудване.

Законопроектът произтича от меморандума, сключен между САЩ и Румъния през 2019 г., съгласно който двете правителства заявиха: „като част от подход, основан на риска, е необходима внимателна и пълна оценка на доставчиците на 5G“, а тези, контролирани от чуждестранни правителства и неразполагащи с прозрачна структура на собственост, трябва да бъдат забранени.

Румъния беше твърд съюзник на Вашингтон, дори преди да се присъедини към НАТО през 2004 г. Вашингтон смята, че Huawei е инструмент на китайския механизъм за глобално наблюдение, воден от Комунистическата партия.

Huawei многократно е отричала да извършва шпионаж в полза на китайската държава.

Администрацията на Доналд Тръмп предприе действия срещу Huawei, заявявайки, че Пекин може да използва оборудването ѝ за шпионаж. Компанията отрича тези обвинения. Новата администрация на Джо Байдън твърди, че разглежда тези заплахи за сигурността и ще работи със съюзниците, за да подсигури телекомуникационните мрежи.

Под натиска на Съединените щати много техни съюзници ограничиха използването на оборудването на Huawei за изграждането на следващото си поколение мрежи (5G), позовавайки се на заплахите за националната сигурност. 

Япония и Австралия се присъединиха към бойкота на САЩ рано. Великобритания ще забрани на своите телекомуникационни оператори да купуват оборудване на Huawei от 2021 г., а вече инсталираното оборудване трябва да бъде премахнато до 2027 г. Швеция забрани оборудване на Huawei и ZTE от 5G мрежата си през октомври 2020 г. Страни като Индия и Виетнам се считат за малко вероятно да използват Huawei.

Но китайският концерн спечели 5G клиенти в Русия, Близкия изток, Африка и Азия, включително Филипините и Тайланд. Оборудването му обикновено е по-евтино от алтернативите на Nokia Oyj и Ericsson AB и често е с по-високо качество. В Малайзия премиерът заяви, че страната му ще използва технологии на Huawei „колкото е възможно повече“. Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса също защити оборудването на Huawei. „Не можем да си позволим икономиката ни да бъде спъвана заради тази битка“, каза той през 2019 г.

Норвегия взе решение срещу изрична забрана, оставяйки избора на отделни компании; досега две от тях избраха Ericsson. Huawei загуби два големи договора в Сингапур през 2020 г., но все още има опора на пазара. В Европейския съюз има признаци на координиран балансиращ акт. Германският канцлер Ангела Меркел се бори с потенциален бунт от депутатите, които искат ефективно да забранят оборудването на Huawei. Посланикът на Китай в Германия заплаши Берлин с ответни мерки, ако такава забрана бъде приета, като се позова на милионите превозни средства, които германските производители на автомобили продават в Китай. Бразилия заяви, че не изключва никого от наддаването по време на търгове.

В България в началото на седмицата стана ясно, че A1 ще разчита на Nokia, докато в четвъртък при представянето на 5G мрежата на "Теленор България" от оператора поясниха, че са разчитали и разчитат и сега на технологии на Huawei

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Ericsson: 5G абонаментите в света ще надминат 580 млн. до края на 2021 г.