IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC понижи прогнозата си за пазара на смартфони за 2016 г.

Причината е нарастващата валутна слабост в Индия и забавянето на икономическия растеж в Близкия изток

10:44 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за пазарни анализи IDC намали прогнозата си за растежа на пазара на смартфони през 2016 г. до 1,5 милиарда устройства, което е спад с 1,3%, или 20,6 милиона единици, спрямо прогнозата от третото тримесечие. Това преразглеждане се дължи на намаляване на прогнозата на IDC за растежа на пазарите в Индия и Близкия изток и Африка. 

IDC намали своята комбинирана прогноза с 21,2 милиона единици за тези два региона, като това според Bloomberg Intelligence отразява нарастващата валутна слабост в Индия и забавянето на икономическия растеж в Близкия изток. Сега прогнозата предвижда растеж на пазарите там с 5,7% на годишна база спрямо ръст от 7,8%, предсказан през предходното тримесечие.

Samsung, Apple, Micromax и Huawei са сред най-големите продавачи на смартфони в Индия и Близкия изток и Африка през 2015 г. според IDC. Те са най-изложени на забавянето на растежа на тези пазари. Lenovo, TCL и Xiaomi също са уязвими.

Нарастващият темп на навлизане на устройства с 4G в Китай е добър знак за Apple, Huawei и Xiaomi, като тези производители владеят по-голямата част от китайския 4G пазар през 2015 г. с общ дял от 43,3%.

IDC повиши прогнозата си за продажбите на смартфони в Китай на фона на очакването, че разпространението на 4G телефони ще расте по-бързо, отколкото по-рано прогнозираните данни за периода от 2016 г. до 2019 г.

IDC повиши прогнозите си за растежа на продажбите на 4G смартфони през 2016 г. със 78 базисни пункта до 4,2% на годишна база, или 441,2 милиона единици, което е доста по-високо ниво от предишната прогноза за ръст от 3,4%, или 433,7 милиона единици.

Apple, Huawei и Xiaomi са лидери на през 2015 г. на пазара на 4G смартфони в Китай и ще почувстват най-сериозно растежа в този сегмент. Samsung, Coolpad, Lenovo и Meizu (частично собственост на Alibaba) също са сред водещите доставчици на 4G смартфони в Китай, пояснява Bloomberg Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още