IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2015 г. ще донесе най-слабия ръст за пазара на смартфони

За първи път се очаква едноцифрено нарастване на продажбите

11:21 | 07.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на смартфони ще се забавят до едноцифрен растеж през 2015 г., което се дължи на слабия растеж в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Западна Европа, както и на понижаващите се очаквания за продажбите на Windows Phone и понижените очаквания за смартфони, работещи с операционни системи Android, IOS или Windows. Това ще е първата пълна година на едноцифрен растеж на продажбите, изчислява пазарният анализатор International Data Corporation (IDC).

През 2015 г. доставките на смартфони в световен мащаб ще нараснат с 9,8% до общо 1,43 милиарда единици, показват изчисленията на International Data Corporation. От тях 81,2% ще са смартфоните с Android, 15,8% - с IOS, а 2,2% ще работят с Windows. 

IDC очаква апаратите с IOS да отчетат ръст от 17,3% за 2015 година на годишна база, докато за Android се очаква да отчете растеж от 9,5%. За Windows се очаква да отчете спад от 10,2% на пазарния дял през тази година, докато за всички други мобилни операционни системи се очаква спад от 16,8%.

 

 

 

 

Китай до голяма степен е вече пазар, на който се подменят апарати, което обяснява прогнозата на нисък едноцифрен растеж там. Въпреки това обаче за страните от Близкия изток и Африка се очаква да отчетат скок от близо 50 на сто спрямо миналата година, което е най-високата оценка за растеж от всички региони.

Поддържането на растежа на пазара на смартфони ще зависи до голяма степен от евтините устройства за развиващите се пазари. „Това, от своя страна, ще зависи от сделките на ценово ориентираните купувачи на първи смартфон, както и от купувачите, които подменят устройствата си", пояснява Райън Райт, програмен директор на Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC. „Ние вярваме, че на редица пазари с висок растеж циклите на замяна на смартфоните ще бъдат по-кратки, отколкото е типичният двугодишен цикъл, най-вече защото компонентите, които се съдържат в смартфони на цена под 100 долара, просто не са в състояние да оцелеят две години".
 
Очаква се Android да регистрира комбиниран годишен темп на растеж от 7,7% за следващите пет години (CAGR), следван от IOS с ръст от 6,5%, Windows с 4,5%, и всички други мобилни операционни системи с 4,7%.

„Въпреки всички усилия на Microsoft при стартирането на Windows 10 IDC не очаква делът на американския концерн на пазара на операционни системи за смартфони да расте много през следващите години", се казва в доклада на IDC. Сегашните усилия на Microsoft за набиране на повече скорост се подкопават най-вече от липсата на подкрепа от партньори, които са оригинални производители на оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още