IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще инвестира 250 млн. долара в индийската Jio Platforms

Сделката е сравнително малка, но е поредната инвестиция в индийския телеком

12:10 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Американският технологичен концерн Intel инвестира над 250 милиона долара в индийския телеком Jio Platforms само три месеца ,след като Facebook обяви залог за 5,7 милиарда долара в компанията.

Собственост на компанията Reliance Industries на милиардера Мукеш Амбани, Jio Platforms обяви инвестицията на Intel в медийно съобщение чрез Twitter. Intel ще вкара 253,5 милиона долара в компанията, която се оценява на 65 милиарда долара, в замяна на 0,39% дял, предава CNBC.

Инвестицията - осъществена чрез поделението за инвестиции на производителя на чипове Intel Capital – се случва, след като Facebook заяви, че инвестира 5,7 милиарда долара в индийската компания в замяна на 9,9% дял през април.

Jio Platforms оперира с телекомуникационната мрежа Jio Infocomm, която натрупа над 388 милиона абонати на 4G услуга от пускането ѝ през 2016 г. Днес тя е най-голямата телекомуникационна компания в Индия, а също така има няколко приложения и други услуги в електронната търговия и широколентовите услуги.

„Фокусът на Jio Platforms върху прилагането на впечатляващите си инженерингови възможности, за да внесе силата на нискотарифните цифрови услуги в Индия е в съответствие с целта на Intel да предоставя разбиваща технология, която да обогатява животите“, казва Вендел Брукс, президент на Intel Capital, в изявление.

Индия, където живеят 1,35 милиарда души, се развива бързо и инвеститорите не искат да пропуснат възможностите на този голям пазар, особено що се отнася до технологичния напредък.

Технологичният анализатор Нийл Шах написа в Twitter, че инвестицията на Intel ще помогне да се гарантира, че индийската „5G мрежа ще предложи здрав дял от решенията на Intel“.

Амбани, най-богатият човек в Индия, се опитва да продаде приблизително 20% от Jio платформите, за да събере пари в брой са задъхващата се от дългове компания Reliance Industries, която участва активно в петролната и химическата индустрия. Според медийни публикации тя има нетна купчина от дълг за около 20 милиарда долара.

Американски инвеститори като KKR, General Atlantic, Silver Lake и Vista са вложили досега милиарди долари в Jio Platforms.
 
През миналия месец суверенният фонд на ОАЕ Mubadala разкри, че инвестира 1,2 милиарда долара в компанията, докато Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия вложи 1,5 милиарда долара.

Инвестицията на Facebook беше най-голямата сделка на компанията след покупката на WhatsApp за 19 милиарда долара. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още