IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPN с милиардна счетоводна загуба след продажбата на E-Plus

Продадената компания е била оценявана на много по-висока от продажната цена в счетоводните книги на концерна

17:24 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
KPN с милиардна счетоводна загуба след продажбата на E-Plus

Холандският телекомуникационен концерн KPN ще отчете счетоводна загуба от няколко милиарда евро след продажбата на дъщерното си дружество E-Plus на Telefónica Germany. Счетоводната загуба вероятно ще възлезе на 3,70 милиарда евро, заяви в понеделник KPN. Сумата е била договорена след обсъждане и с данъчните власти. Облагаемият доход ще се намалява от 2014 г. през следващите години.

Холандската компания-майка KPN обяви през юли, че ще продаде за 8,1 млрд. евро E-Plus на Telefónica Deutschland. В балансовите документи на холандците обаче E-Plus е с доста по-висока стойност. 

През миналия четвъртък холандската телекомуникационна компания KPN се изказа за първи път публично за милиардната оферта за закупуване от страна на мексиканския милиардер Карлос Слим. KPN и America Movil на Слим  се намират - независимо от продажбата на E-Plus - в "постоянни и конструктивни дискусии", каза мениджмънтът на компанията. Тя назова представената преди месец оферта обаче като "нежелана", но не и "враждебна".

America Movil вече притежава 30 процента от KPN и в началото на август обяви кандидатурата си за придобиване на останалите 70 на сто за повече от 7 милиарда евро.

Холандската асоциация на акционерите VEB критикува публично главния изпълнителен директор на концерна Елко Блок за това, че оставя акционерите „на тъмно“ за това какво мисли за офертата на Слим. Предложената от América Móvil цена – 2,40 евро за акция, е почти 50% над курса на акцията от юли.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още