IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

America Movil си осигури финансирането за сделката за KPN

Планът на Карлос Слим може да осуети предварително одобреното от KPN сливане на E-Plus с оператора O2

14:02 | 21.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скоро&nbsp;KPN може да мине изцяло в мекскиканско владение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скоро KPN може да мине изцяло в мекскиканско владение. Снимка: Ройтерс

Мексиканският телеком оператор America Movil на милиардера Карлос Слим вече си е осигурил финансирането за планираното пълно поглъщане на холандския конкурент KPN, предава Ройтерс.

Придобиването ще се придвижи още една стъпка напред през септември, съобщи в сряда America Movil.

Сега мексиканската компания ще представи офертата си за KPN на холандския антикартелен орган. America Movil се надява да приключи със сделката до есента.

Мексиканската компания влезе в холандския оператор през миналата година и в момента държи 29,77% от акциите му. На 9-и август тя обяви, че иска да придобие напълно компанията-майка на германския оператор E-Plus за над 7 милиарда евро. Със сделката America Movil иска да засили сътрудничеството в оперативната дейност на двете компании и да ползва потенциала за синергия, заявиха мексиканците тогава. 

Срещу придобиването на холандската телекомуникационна компания KPN от страна на Карлос Слим обаче се сформира все по-силна съпротива. Едноименната фондация, която представлява интересите на собственици, служители и клиенти на KPN, съобщи във вторник, че има опасения за такава сделка. Според нея преобладава несигурност относно намеренията на компанията на Слим America Movil.  

Мениджмънтът на KPN все още преценява дали да застане зад предложението на Слим, или да го отхвърли. В случай, че фондацията иска да блокира сделката, тя може да упражни своята т.нар кол опция и да разводни акциите на Слим с издаването на привилегировани акции.

Мексиканецът обаче може да обжалва това действие в съда, което може да предизвика съдебна намеса срещу фондацията, заяви Йос Верстег, анализатор на частната банка Theodoor Gilissen. Според рейтинговата агенция Fitch тази съпротива ще забави значително пълното поглъщане.

С акциите си Слим може да осуети предварително одобреното от KPN сливане на E-Plus с дъщерния на испанската Telefonica оператор O2. В това отношение KPN няма подкрепата на своя голям акционер, чиято компания е в жестока конкуренция с Telefonica на много латиноамерикански пазари.

Слим намира предлаганите почти 8 милиарда евро за E-Plus за твърде ниска цена. Акционерите в KPN трябва да вземат решение за предложеното сливане на E-Plus и O2 на извънредно заседание на борда на 2-и октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още