IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на Telenor доведе до най-големия ѝ борсов спад от над година

Компанията се бори със сериозна конкуренция на ключовите ѝ пазари

15:25 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Telenor записаха най-големия спад на стойността си от повече от година, след като най-големият норвежки телеком намали прогнозата си за цялата година, докато се опитва да разшири бизнеса си, борейки се с все по-голямата конкуренция на ключови пазари, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизация е спаднала с 2 на сто до 11,1 млрд. крони (1,3 млрд. долара). Тя не успя да отговори на прогнозата за 11,3 млрд. крони. Приходите се оказаха колкото беше и очаквано – 28 млрд. крони.

Цената на акциите обаче се понижи с 5,7%, най-големият спад от юни миналата година.

„Въпреки че приходите от органични абонаменти и трафик са се свили с 1%, маржът на Ebidta е достигнал 40% и наблюдаваме положително развитие на приходите и ефектите от програмите за ефективност и модернизация“, коментира главният изпълнителен директор Сигве Бреке. „Нашето финансово представяне остава стабилно“.

Telenor е под натиска на забавянето на растежа на зрелите ѝ пазари в скандинавските страни и конкуренцията на бизнеса ѝ в Азия. Компанията е в процес на приключване на придобиването на финландската DNA, с което ще отправи предизвикателство към шведския си конкурент Telia. Освен това води преговори с Axiata Group да слеят операциите си в Азия, комбинирайки телекомуникационните и инфраструктурните си активи, за да създадат компания с 300 млн. потребители в девет страни.

Компанията заяви, че вижда приходите от абонаменти и трафик „около нивата от 2018 г.“, което е под прогнозата за 2% ръст. Тя прогнозира „малък едноцифрен“ спад на Ebitda, в сравнение с предишната прогноза за 1-3% ръст. Новата прогноза взема предвид проблемите на бизнеса ѝ в Бангладеш. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още