IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи детайли от щатските обвинения срещу Huawei

Според Вашингтон китайският концерн тайно е имал достъп до мрежите чрез интерфейси, предназначени всъщност за властите

12:02 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

За първи път правителството на САЩ предостави малко по-конкретни подробности за твърденията си срещу китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei. Американските правителствени служители заявиха пред Wall Street Journal, че според източници на разузнаването Huawei може тайно да осъществява достъп до мрежи чрез интерфейси, които всъщност са предназначени за агенциите за сигурност. Huawei отхвърля твърденията.

Според американските правителствени служители разузнаването е установило, че Huawei разполага с тази възможност от повече от десетилетие. Съединените щати са информирали Великобритания и Германия за това през миналата година, пише вестникът. 

Американските служители твърдят, че Huawei е изградила оборудване, което тайно запазва способността ѝ за достъп до мрежите чрез тези интерфейси, без знанието на операторите. Длъжностните лица не предоставиха подробности за това къде смятат, че Huawei е в състояние да го направи. Други производители на телекомуникационно оборудване нямат същите възможности, поясняват американците.

Скорошното решение на Великобритания да позволи ползване на технология на Huawei при обещаващите 5G мрежи, но да я премахне от основните области, свързани със сигурността, е било взето, след като Лондон е знаел за американската информация.

Huawei пояснява пред вестника, че компанията не е правила и няма да направи нищо, което би компрометирало сигурността на данните. Висш представител на компанията заяви, че такива интерфейси за мониторинг принципно не могат да се използват без разрешение на мрежовия оператор, без това да стане ясно веднага.

Когато производителите на телекомуникационно оборудване продават хардуер като превключватели, базови станции и антени за мобилни оператори - които съставляват мрежите за мобилна комуникация, те са задължени по закон да предвиждат такива начини, по които властите да се включат в мрежите за законни цели. От тези компании също се изисква да се уверят, че самите те не могат да получат достъп без съгласието на мрежовия оператор. В тези „законни интерфейси за прихващане се допускат само служители на реда или упълномощени длъжностни лица на операторите“. Но законно необходимите интерфейси за мониторинг могат да се използват само от властите и със съдебно решение според законите на всяка една страна.

САЩ отдавна оказват натиск върху своите съюзници да се откажат от технологията на Huawei при разширяването на 5G мрежите, като се позовават преди всичко на риска от шпионаж. Досега не бяха споменати конкретни примери или твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още