Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Търговия със CFD

CFD или акции

Договорите за разлика имат доста преимущества пред традиционното търгуване с акции, като придават ефективност на всеки портфейл

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Откакто договорите за разлика (CFD) се появиха на финансовите пазари преди няколко години, трейдърите се питат дали те са по-добър финансов инструмент от акциите.

Както в много случаи отговорът не може да бъде напълно еднозначен. Просто трябва да претеглите плюсовете и минусите на всеки от методите за търгуване. Като цяло преминаването към CFD е имало положителен ефект за много активни търговци, но отново eфектът зависи от нивото ви на капитализация и стила ви на търгуване.

За да изчистим неточностите, трябва първо да поясним, че с договорите за разлика всъщност вие не притежавате реални дялове. Така че, ако държите да гласувате на ежегодното събрание на акционерите на компанията, просто се придържайте към търговията с обикновени акции. Но трябва да знаете, че има сериозни финансови преимущества от  използването на CFD върху акции, тъй като те са производен инструмент и позволяват използването на голям ливъридж.

Когато търгувате със CFD, може да спечелите от промяната в цената на акция, като заплащате само част от нея. Така че, ако сметката ви е ограничена, договорите за разлика могат значително да ви улеснят. CFD-тата са достъпни за широк кръг от финансови продукти, включително индекси и чуждестранни акции. Освен това при търгуването на договори за разлика е лесно да заемете както „къса“, така и „дълга“ позиция.

Ако разгледаме търговията с физически акции, във Великобритания например, късата позиция може да бъде и скъпа, и трудна за поддържане. В допълнение подновяването на позицията често се изисква на всеки 20 дни. А това означава, че всеки път когато удължите позицията си всъщност плащате комисионна на брокера и 0,5% такса за прехвърлянето.

Възможността за използване на ливъридж също е ограничена. За разлика от търгуването на обикновени акции, късите CFD позиции са лесни и могат да бъдат задържани за неопределен период от време. Например, ако отворите позиция за продажба на CFD върху акции или инструмент, чиято цена очаквате да падне, по-късно можете да затворите позицията си, купувайки го обратно на още по-ниска цена.


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 8 години
Няма профилна снимка
Знаете ли какво означава спекулант? Означава много добър специалист, така че спекуланта може да си позволи всичко.
0
 
2
 
2
преди 8 години
Акции разбира се!
0
 
2
 
1
преди 8 години
Инвеститор едва ли би си включил CFD... Спекулант да;)

Още от