Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валути и суровини

Защо "биковете" и "мечките" правят пари на пазара, а "прасетата" ги колят?

Високият ливъридж и опасността една или поредица от губещи сделки да доведат до фалит, рано или късно пращат хазартните "прасета" на заколение

"Биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят" (Bulls, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered), гласи надпис на WallStreet в Ню Йорк. 

Освен бикове и мечки, на пазара има прасета и пилета, като прасетата са символ на високорисковите инвеститори, оглеждащи се за еднократна инвестиция с огромна доходност, постигната за кратък период от време.

Те купуват горещите за деня компании, като често не правят анализ на това, което купуват. Нетърпеливи са, жадни и емоционални относно своите инвестиции, без да са вложили време в изучаването на съответното дружество. 

През миналия уикенд в тема в Коментари на Investor.bg се появи много добър пример от практиката за високорисково инвестиране с висок ливъридж при силно волатилен пазар.

В конкретния пример, събрал над 100 коментара, инвеститор спекулира с пшеница при ливъридж на сметката за търговия от около 10 пъти и постига 60% печалба за един месец. Ливъридж от 10 пъти означава инвестиране на 10 пъти повече пари от притежаваните (останалите биват заемани от брокерската компания).

Това на практика означава, че спад в цените на притежаваните активи с 10% води до фалит. Само през миналата седмица е имало движение в цената на пшеницата от 8,5%, или спад от 640 до 585 цента за бушел.

Цена на декемврийски фючърси върху пшеница на борсата CBOT (в центове за бушел):
Още по темата
Случайно или не, инвеститорът е спечелил от това движение около 12%, въпреки че при ливъридж от 10 пъти, то може да донесе 85%. Можело е да донесе и загуба от 85%, тоест практически фалит на сметката.

Долната графика, показва че в последните 30 дни цените на пшеницата са се движили в диапазон и са били много стабилни, докато в последните 6 месеца отчитат понижение от 825 до 585 цента за бушел, или спад с 29%. В този спад има почти 3 пъти по 10% спад, всеки от които достатъчен да занули сметката на инвеститора.


Търговията с капиталов лост (ливъридж) превръща инвестирането в хазарт, а инвеститорите - в донорите на пазарите, причислявайки ги към групата на прасетата.
 

 

По статията работи: автор Мариян Йорданов
Още по темата: Валути и суровини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 9 години
Samo bnakite niama koi da gi zakoli inache mechki, bikove i praseta ... vsichko e pod noja...
1
 
2
 
7
преди 10 години
Твърдението, че прасетата не правят пари и винаги свършват във фалит се поддържа единствено от страхливите и неуките. Точно прасетата правят най-голямите печалби, като едновременно си правят и уникален емоционален кеф. Това, обаче нема как да се разбере от другите
0
 
3
 
6
преди 10 години
Няма профилна снимка
Ха ха ха.. хубава статия!! Аз бях вече от прасетата!
0
 
4
 
5
mpy_yordanov до: fortiss
преди 10 години
Да, така е може да печели"Биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят"стига да не е прасе
0
 
3
 
4
преди 10 години
Няма профилна снимка
няма смисъл да пиша едно и същоубеден съм, че който има знания и дисципилина може да печели и от тукбегъл поглед върху написаното по темата в Коментари ме води на мисълта, ченякои са занулявали сметки без да имат и минимален поглед върху пазарите..........

Още от