Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Бъфет: Идиот съм, че не купих по-рано акции на Amazon

Berkshire Hathaway Inc. е придобила допълнителен дял от компанията на Джеф Безос

Бъфет: Идиот съм, че не купих по-рано акции на Amazon

Легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет призна, че е подценявал Джеф Безос. Снимка: Ройтерс

Легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет заяви наскоро, че е подценявал Джеф Безос от Amazon.com Inc. Сега един от инструментите на Бъфет е готов да вложи пари в технологичния гигант.

Berkshire Hathaway Inc. купува акции на Amazon, а сделката ще се появи в регулаторните документи по-късно този месец, съобщи Бъфет в интервю за CNBC в четвъртък.

Още по темата

Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire, заяви, че „един от колегите в офиса, които управляват пари" е направил сделката, имайки предвид инвестиционните мениджъри Тод Комбс и Тед Уешлър.

Двамата натрупаха сериозно влияние в Berkshire през последните години. Въпреки че Бъфет от години крие факта кой какви акции купува в портфолиото за 180 млрд. долара, сега явно нарушава това правило. И двамата мениджъри управляват портфолиа от по 13 млрд. долара и са считани, за разлика от самия Бъфет, за по-отворени към технологичните компании. И влизането на конгломерата в Apple, най-големият залог на концерна, вероятно се дължи на тях.

Бъфет кредитира някои от покупките на двамата мениджъри за конгломерата – например в авиокомпаниите и в Apple Inc., и отбелязва участието им в подпомагането на Berkshire извън неговите борсови задължения. 88-годишният Бъфет и дългогодишният му бизнес партньор Чарлс Мангер, на 95 години, похвалиха двойката, като Мангер каза, че те дават на Berkshire „по-млад поглед".

Делът в Amazon допълнително скрепява връзката между Berkshire и компанията на Безос. Berkshire е партньор на Amazon и банката от Wall Street JPMorgan Chase & Co. в здравния сектор. Фирмите са създали независима компания, която да предлага здравни услуги на своите служители в САЩ по-прозрачно и на по-ниска цена.

Акциите на Amazon, които отчитат ръст от 27% за тази година до края на сесията в четвъртък, поскъпнаха в следборсовата сесия.

Бъфет каза в интервюто за CNBC, че е „фен“ на онлайн гиганта в търговията на дребно и че е „идиот, защото не е купил акции преди“. Той ще говори и пред делегатите на годишното събрание на акционерите на Berkshire, което ще се състои в събота в Омаха, Небраска.

Бъфет избягваше технологичните акции през годините, казвайки, че не разбира продуктите и пазарите достатъчно добре. Едно изключение е International Business Machines Corp. Неговата инвестиция от 10 млрд. долара в компютърния гигант през 2011 г. беше изключение за Berkshire и тя не свърши добре. След като пое сериозна загуба, Бъфет продаде почти всички акции на IBM до 2018 година.

След това през 2016 г. Berkshire скочи в Apple и изгради своя дял в производителя на iPhone на стойност над 50 млрд. долара. Бъфет започна да купува акции на Apple и Amazon, когато не бяха най-евтини. Amazon приключи в четвъртък сесията на ниво от 1900,82 долара, а Apple се търгуваше при цена 209,15 долара. Все пак Berkshire приключи 2018 г. на плюс от инвестициите си в Apple, оценени на повече от разходите за закупуване на акциите.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
Императорът до: Императорът
преди 1 месец
...нито в Ябълчицата, нито в Амазонката няма каквото и да било, дето да струва 1 ГБ зеленички. Тотални балоняци.
1
 
6
 
2
преди 1 месец
Така е, неговата тимберица вече видимо сдава багажът.
1
 
7
 
1
преди 1 месец
дедо упорито се опитва да се надене на върха ........ есента купуваше ябълки на цена на макс, а тази година същото се опитва и при амазон...

Още от Web
IBM: Здравеопазването изостава с внедряването на новите технологии