IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финтех сектор изпраща рекордна година

Германските стартъпи от финансовия сектор са привлекли рекордните 3,2 млрд. евро, показва нов анализ

17:35 | 15.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Германските стартъпи от финансовия сектор преживяват рекордна 2021 г. От януари до края на септември младите финансови фирми са получили рисков капитал от инвеститори в размер на 3,2 млрд. евро, показва анализ на банката Comdirect, консултантската фирма Barkow Consulting и инвеститора Commerzbank Main Incubator. Това означава, че дори към днешна дата тази година вече надминава с 1,5 млрд. евро цялата рекордна 2019 г.

Според доклада до края на септември са проведени 137 кръга на финансиране, което е само с няколко сделки по-малко от предишната рекордна 2019 г. със 150 кръга. Тенденцията е възходяща и по отношение на броя на стартиращите предприятия, като от януари до края на септември тази година са създадени 84 нови фирми. За първи път в Германия са регистрирани общо над 1000 финтех компании.

„Секторът преживява втора пролет повече от 15 години след появата на първите германски финтех компании“, казва Алена Кретцберг, директор на Comdirect и на поделението за дигитално банкиране в Commerzbank. „Цифровите финансови предложения извличат огромна полза от пандемичните промени в потребителските и банковите навици“.

Само малка част от тях вероятно ще бъдат наваксващи ефекти от кризисната 2020 г., каза Матиас Лаис, управляващ директор на Main Incubator. Бумът е широкообхватен и не засяга само отделни водещи фирми в пейзажа на стартиращите предприятия.

Стартиращите финансови компании искат да използват интуитивни технологии, за да направят спестяването, инвестирането, застраховането или услугите за недвижими имоти по-бързи и по-удобни. Те се възползват от цифровизацията на финансовия сектор. През последните години обаче прегледът на фалитите и поглъщанията показа, че само относително малка част от фирмите са успешни. Фондовете за рисков капитал и големите компании влагат капитал в стартиращите предприятия с надеждата, че техните бизнес идеи ще се наложат. А във времена на ниски лихвени проценти много фондове разполагат с висока ликвидност.

Сред най-успешните финтех компании в Германия са портали за сравняване на лихвени проценти и инвестиционни роботи, които инвестират активи. Силен ръст отбелязват и цифровите банки, онлайн брокерите за покупка на ценни книжа чрез приложения и застрахователните компании. През 2021 г. онлайн брокерът Trade Republic, цифровият застраховател Wefox, управителят на активи Scalable Capital и базираната в Берлин Solarisbank набраха големи суми пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още