Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Глобална кибератака може да доведе до 53 млрд. долара загуби според Lloyd's

За застрахователите е изключително трудно да прогнозират щетите поради липсата на исторически данни за подобни случки

Глобална кибератака може да доведе до 53 млрд. долара загуби според Lloyd's

Снимка; Архив Ройтерс

Голяма глобална кибератака може да доведе средно до 53 млрд. долара икономически загуби, което се равнява на катастрофално природно бедствие, като супербурята Санди в САЩ през 2012 г. Това сочи нов доклад на Lloyd's, цитиран от Ройтерс.

Докладът, чийто съавтор е компанията Cyence, изследва потенциалните икономически загуби от хипотетична хакерска атака на доставчик на облачни услуги и кибератаки на операционните системи, използвани на компютрите на компании по целия свят.

Застрахователите се опитват да преценят потенциалните загуби от подобно нещо, на фона на нарастващите киберрискове и интереса към киберсигурността. Липсата на исторически данни, на които застрахователите могат да се основават, е ключово предизвикателство в случая.

Икономическите разходи на хипотетичния доставчик на облачни услуги при атака карат 8-те млрд. долара щети, нанесени от рансъмуеър атаката с вируса WannaCry през май, да изглеждат нищожни, твърди Cyence. Припомняме, че WannaCry беше разпространен в повече от 100 държави.

Въпросните икономически разходи обикновено включват поправката на компютрите и спирането на дейността на бизнеса.

Още по темата

Самият доклад на Lloyds се появява след като правителството на САЩ предупреди индустриите за хакерска кампания, насочена към ядрения и енергийния сектор.

През юни атаката на вируса Petya засегна сериозно системите в Украйна, както и компании по целия свят. Той криптира данните на засегнатите машини, като ги превърна в абсолютно неизползваеми. По този начин успя да наруши дейността на пристанища, адвокатски кантори и цели заводи. По данни на Cyence вирусът е нанесъл 850 млн. долара икономически щети.

При хипотетичната атака на облачна услуга от сценария на Lloyd's и Cyence хакерите вкарват зловреден код в софтуера на доставчика, който е създаден така, че да причини сривове на системата при потребителите година по-късно. Докато този момент настъпи, софтуерът ще се разпространява сред клиентите на доставчика – от компании за финансови услуги до хотели, причинявайки загуба на приходи и водейки до нови разходи.

Средните икономически загуби, причинени от подобна атака, могат да варират от 4,6 млрд. долара до 53 млрд. долара за големи екстремни събития. Но реалните загуби могат да достигнат цели 121 млрд. долара, сочи докладът.

До 45 млрд. долара могат да не бъдат покрити, тъй като компаниите не са достатъчно застраховани.

Средната загуба при сценарий, включващ хакването на операционни системи, варират между 9,7 и 28,7 млрд. долара. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Web
Институционалните инвеститори спорят за стойността на Snap