Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Glovo придобива бизнеса на Foodpanda в Румъния и България

Сделката е за бизнеси на Delivery Hero в Централна и Източна Европа за общо 170 млн. евро

Glovo придобива бизнеса на Foodpanda в Румъния и България

Служител на Glovo в Барселона, Испания. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Бързо експандиращата и в България компания за доставка на стоки от различни категории Glovo обяви серия от отделни сделки за придобиване на някои от компаниите в групата на Delivery Hero, друга от водещите в света локални платформи за доставка, в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Glovo ще придобие компанията foodpanda в Румъния и България, компанията Donesi в Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, и компанията Pauza в Хърватия, в сделка на обща стойност 170 милиона евро, съобщават в прессъобщение двете компании.

Присъстваща във всичките шест държави и вече заемаща много силна позиция, Glovo е в добра позиция да продължи да инвестира в подобреното клиентско преживяване, дългосрочни и устойчиви операции и по-нататъшно изграждане на бизнеса на местно ниво. Гореспоменатите бизнеси ще бъдат преименувани на Glovo след преходен период, се казва в съобщението на Delivery Hero, която щяла да продължи да засилва глобалното си присъствие и да се фокусира върху предоставянето на "невероятно преживяване" на своите 50 пазара, на които остава.

Процесът на придобиване в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора и Сърбия се очаква да приключи в следващите няколко седмици, тъй като подлежи на изпълнение на предхождащите я условия и одобрения от съответните регулаторни органи. Сделката в Румъния ще бъде завършена след одобренията от страна на регулаторния орган за конкуренцията.

Още по темата

Навлязлата на българския пазар едва през март испанска компания за доставка на стоки от различни категории Glovo планира бързо разрастване в България, стана ясно от интервю на Виктор Ракариу, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в Glovo, в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му Glovo смята да навлезе в по-малките населени места у нас през 2021 г., след като стартира дейност в София, Пловдив и Варна. Очевидно придобиването на foodpanda e част от тази стратегия. Създадената в Барселона фирма предлага не само доставки на храни, но и редица други продукти – цветя, стоки от супермаркети, фармацевтични стоки и други. Сроковете за доставка се оптимизират чрез алгоритми, така че поръчките да се извършват за възможно най-кратък период. 

В отделна сделка Glovo обяви наскоро, че е постигнала съгласие за придобиването на Ehrana, местна компания за доставки в Словения, за необявена сума. Процесът се очаква да приключи през следващите няколко месеца. Сега компанията работи в тясно сътрудничество с Ehrana, за да определи стратегията на прехвърляне на потребители, партньори и куриери.

Още по темата

„Винаги е било ключово за дългосрочната ни стратегия да се фокусираме върху пазари, където виждаме ясни възможности да бъдем водещи и където можем да развиваме устойчив бизнес. Централна и Източна Европа е много важна част от този план. Регионът напълно е приел платформите за доставка при поискване и ние сме щастливи да засилим и увеличим нашето присъствие в държави, които продължават да показват огромен потенциал за развитие“, казва Оскар Пиер, съосновател и главен изпълнителен директор на Glovo. 

„Delivery Hero е развила ясен водещ бизнес модел на Балканския регион през последните няколко години. Въпреки това, с многото оперативни приоритети, които имаме в момента, вярваме че Glovo ще е в по-добра позиция да продължи да развива чудесни възможности за нашите потребители в региона“, пояснява от своя страна Никлас Остберг, главен изпълнителен директор и съосновател на Delivery Hero. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
ЕС отново обвини Русия в кибератаки