IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува компания за изкуствен интелект

Американският концерн търси начини да оценява по-добре своята база с данни

10:18 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google купува компания за изкуствен интелект

Google е придобил британска компания, която се занимава с изкуствен интелект. Интернет компанията е потвърдила придобиването на стартиращото дружество Deepmind пред технологичния блог Recode и Wall Street Journal. Цената не е официално обявена.

Според информация на Financial Times и технологичния блог The Information Google е платила около 500 млн. долара (365 млн. евро). Според тези материали Google е наддавала за компанията с най-голямата онлайн социална мрежа в света Facebook.

DeepMind е основана от 37-годишния невролог и бивш вундеркинд в света на шаха Демис Хасабис, заедно с Шейн Лег и Мустафа Сюлейман. 

Компанията за изкуствен интелект е специализирана в създаването на алгоритми за машинно обучение и за електронна търговия и игри.

Отдавна се спекулира, че Google може да прибегне до методите на изкуствения интелект за по-добра оценка на своите големи масиви от данни. Компанията развива между другото и услугата Google Now, която действа като един вид личен асистент за своите потребители и например може да им посочва закъснения в срещите им.

Изкуственият интелект става все по-важна сфера за технологичните компании. Google например развива автономни автомобили и роботи и през май 2013 г. започна партньорство с НАСА, включвайки се към т. нар. Quantum Artificial Intelligence Lab, която е насочена към използване на суперкомпютри и сложни математически формули, за да помогне за подобряване на аеронавигационната наука и изследването на космоса. 

По-рано през миналата година концернът придоби и Boston Dynamics - създателят на най-бързо тичащия робот в света, за неназована сума.

Според The Information Google създава и „комитет по етика“, който да гарантира, че с технологията на Deep Mind няма да се злоупотребява.

В средата на януари американският технологичен концерн придоби компанията Nest, доставчик на цифрови термостати и датчици за дим, за 3,2 млрд. долара (2,34 млрд. евро). Това бе второто по големина придобиване в корпоративната история на концерна. 

Повече за Google вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още