IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува компанията за сателитни снимки Skybox за 500 млн. долара

Концернът работи активно по сделки, които могат да му помогнат да навлезе на нови пазари

08:59 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google купува компанията за сателитни снимки Skybox за 500 млн. долара

Американският технологичен концерн Google се е съгласил във вторник да купи Skybox Imaging – доставчик на висококачествени сателитни снимки, за 500 млн. долара, предава Ройтерс.

Първоначално Skybox ще спомогне за подобряване на доминиращата картографска услуга на Google. С течение на времето обаче 5-годишният стартъп и способността му да произвежда сравнително евтини сателити може да подпомогне за осъществяване на по-голяма и амбициозна цел на Google – разширяване на неговите предложения за интернет услуги.

Технологичният гигант вече проучва дали може да ползва други нови методи – включително балони и безпилотни самолети, за да осигури онлайн достъп, особено за хората в рядко населените места.

"Мисията на Skybox се състои не само в снимки", казва Дейвид Коуън, партньор в инвеститора в Skybox Bessemer Venture Partners. "Skybox създава нови пътища за това как сателитите може да се използват в космоса. Това ще има последици за глобалните комуникационни предизвикателства, които Google иска да предизвика".

"Техните спътници ще ни помогнат да направим картите ни по-точни с много актуализирани изображения", казва представител на Google в изявление. "С течение на времето ние се надяваме, че екипът и технологиите на Skybox ще могат да ни помогнат за подобряване на достъпа до интернет и за оказване на помощ при бедствия – области, в които Google отдавна проявява интерес".

"Сега е моментът да се присъединим към компанията, която може да ни предизвика да мислим в още по-голям и смел мащаб, и която може да ни подкрепи в ускоряването на нашата амбициозна визия", пише Skybox в корпоративния си блог. 

"Съзвездие от малки сателитни изображения, подобно на това, което ние вече имаме днес с RapidEye, или онова, което Skybox може да ни донесе в бъдеще, ще даде на Google много надежден богат източник на съдържание за графични анализи и свързаните с тях приложения", заяви преди няколко седмици Скот Сьонен, главен технологически директор в друга фирма за сателитни изображения, BlackBridge, цитиран от TechCrunch.

Преди три седмици изданието писа за възможната сделка, но тогава предположи, че цената на трансакцията ще е около 1 млрд. долара.

Основаната през 2009 г. от четирима студенти в "Стандфорд" – Джулиън Ман, Дан Беркенсток, Чин-Ю-Ху и Джон Фенуик Skybox е създадена с идеята, че създаването на по-евтини сателити може да преобърне космическата промишленост. Докато традиционните производители на сателити, като DigitalGlobe, поставят акцент върху високия клас предложения, стартъпът използва по-евтини компоненти и има за цел да създаде възможно повече спътници на по-ниска цена.

Много от потенциалните инвеститори първоначално са гледали скептично на компанията, която дълго време е изпитвала затруднения да намери финансиране, докато не набира около 91 млн. долара от фондове като Khosla Ventures и Bessemer Venture Partners.

"Никой не очакваше тази компания да успее", казва още Дейвид Коуън.  „Хората в космическата индустрия я описваха като Мики Маус, който се опитва да направи нещо невъзможно“.

Тези впечатления са се променили, когато Skybox успя да пусне първия си спътник, SKYSAT-1, през ноември миналата година, счита Коуън.

Подходът "колкото по-евтино, толкова по-добре", се е харесал на Google, смята той.

Според анализатори в последно време Google работи активно по сделки, които могат да помогнат на компанията да навлезе на нови пазари, докато конкурентите ѝ я атакуват на всички фронтове – търсене, картографиране, телекомуникации и продажба на музика.

Гигантът в търсенето, който през последния месец обяви пет сделки за придобиване, в момента води преговори и с видео услугата Twitch Interactive, заяви информиран източник по-рано.

По-рано през май стана ясно, че гигантът в търсенето е заделил 20-30 млрд. долара от получената в чужбина печалба, за да финансира планираните си международни придобивания на дружества и на права над технологии.

През последните месеци Google осъществи редица други сделки. През януари компанията купи производителя на термостати и датчици за дим Nest Lab за 3,2 млрд. долара и обяви продажбата на Motorola Mobility за 2,9 млрд. долара на китайската Lenovo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още