IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Revolut набра половин млрд. долара от нов кръг на финансиране

Така оценката на компанията възлиза на 5,5 милиарда долара, което прави Revolut една от най-скъпо оценените финтех компании в Европа заедно с Klarna

07:25 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut. <em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Глобалната финансова платформа с над 10 милиона клиенти в световен мащаб Revolut набра допълнителни 500 млн. долара финансиране от серия D, като общата сума, събрана от компанията, достигна 836 млн. долара.

Новият кръг на финансиране бе воден от базираната в САЩ компания за рисков капитал Technology Crossover Ventures (TCV), ранен инвеститор в компании като Facebook и Netflix, а участваха и редица съществуващи инвеститори (Ribbit Capital, DST Global, Lakestar и GP Bullhound). Последният кръг на финансиране утроява стойността на бизнеса спрямо последната оценка от април 2018 г. от 1,7 млрд. долара, като сега Revolut се оценява на 5,5 млрд. долара.

По данни на компанията за анализ на рисков капитал CB Insights Revolut сега, наред със статъпа за плащания за електронна търговия Klarna, е сред най-ценните финтех компании в Европа.

Новият капитал бе осигурен на фона на високото търсене и ангажираност на клиентите и силните финансови резултати на компанията през изминалата година. Компанията не споделя конкретни числа по отношение на обема на трансакциите и месечно активните клиенти, но ето някои показатели:

През 2019 г. Revolut увеличи ръста на клиентите си със 169%, докато броят на ежедневно активните потребители нарасна с 380%. Финансовите приходи на финтех компанията пък отбелязват ръст от 354% през 2018 г. (да, 2018 г., няма по-актуални данни), съобщават от Revolut.  

Revolut създаде серия от продукти за финансови услуги на дребно чрез приложението си, когато бе основана през 2015 г. Започвайки с предварително заредена дебитна карта, която не начислява такси за трансакции при пътуване, оттогава се разклони чрез  услуги като преводи в чуждестранна валута, инструменти за бюджетиране и търговия с криптовалути. Освен това тя си осигури европейски банков лиценз от литовската централна банка в края на 2018 г., което според нея ще ѝ помогне да предлага повече услуги, като заеми. Компанията също така се стреми да получи банков лиценз за Великобритания. 

От години Revolut се стреми да се разшири в САЩ и тази свежа парична инжекция може да я доближи до тази цел. Въпреки че  успя да се разшири извън Европа в страни като Австралия и Сингапур, Америка се доказа като по-трудна за навлизане от страна на Revolut и други финтех компании поради регулаторните сложности. Revolut заяви, че възнамерява да стартира дейност в САЩ през първата половина на 2020 г.

Новото финансиране ще даде възможност за фокус върху клиентското изживяване. Капиталът ще бъде използван за укрепване на основните продуктови предложения по линия на вече съществуващите пазари. Акцент ще има върху разработването на продукти, които ще помогнат за ускоряване на ежедневното използване на Revolut акаунтите. Бъдещите планове на компанията включват лансиране на услуги за кредитиране на индивидуални и бизнес потребители, разширяване на спестовните сметки с висока лихва извън Великобритания, по-нататъшно подобряване на клиентското обслужване и разгръщане на банкови операции в цяла Европа.

Revolut ще се съсредоточи и върху развитието на своите Premium и Metal абонаментни планове. През изминалата година те се оказаха успешен поток от приходи за бизнеса, нараствайки със 154% през 2019 г. Premium и Metal акаунтите на Revolut включват разнообразни ползи за крайните потребители, като например неограничен достъп до превалутиране по реалния междубанков курс, достъп до салони в летища от цял свят, безплатна застраховка за пътуващи, както и платформа за търговия с акции без комисионна.

През последните месеци Revolut се стремеше да добави експертиза в своите мениджърски редици. 
През 2019 г. бяха направени и редица ключови назначения. Миналата година Revolut назначи Мартин Гилбърт, бивш изпълнителен директор на Standard Life Aberdeen, за председател на борда. Допълнително Каролин Бритън, бивш партньор „Одит“ в Deloitte, както и Брус Уолъс, бившият главен оперативен директор в Банката на Силициевата долина (Silicon Valley Bank), бяха също назначени за неизпълнителни директори.

Финтех компанията ще продължи да инвестира в разширяване на работната си сила на множество места. В компанията вече работят над 2000 души. 

Джон Доран, генерален партньор в TCV, каза: „Радваме се да си партнираме с Ник, Влад и целия екип на Revolut. Използвайки модерен набор от технологии и с неумолима насоченост към клиентското изживяване, Revolut създаде наистина нещо изключително, което надхвърля всичко, което съществуващите банки могат да предложат. Очакваме с нетърпение да подкрепим Revolut екипа по пътя им на изграждане на една от най-големите компании за финансови услуги в света“.

Коментирайки новата инвестиция, Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut, каза: „Мисията ни е да изградим глобална финансова платформа - единно приложение, където нашите клиенти могат да управляват всички свои ежедневни финанси. Тази инвестиция именно демонстрира доверието на инвеститорите в нашия бизнес модел. В бъдеще фокусът ни ще е върху разгръщане на банкови операции в Европа, увеличаване на броя на потребители, които използват Revolut като своя ежедневна сметка, както и стремеж към рентабилност. TCV има дълга история на подкрепящи основатели, които променят индустрията в световен мащаб, така че ние сме развълнувани да си партнираме с тях, докато се подготвяме за следващия етап от нашата мисия“.

Британският финтех навлезе в България през април миналата година и вече има над 100 000 клиента в страната. Компанията се похвали на голям интерес от местните клиенти, като според собствени данни достига темп на растеж от близо 300% на 3-месечна база.

Revolut бе първата компания, която представи Apple Pay на българските клиенти през юни 2019 г., а по-късно въведе услугата за търговия с акции без комисионна, първоначално достъпна за притежателите на метални карти в началото на август, а по-късно предоставена на всички клиенти през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още