IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за технологичните правила в ЕС може да бъде сключено до юни

Ако бъде приет, новият закон ще принуди дигиталните платформи да носят повече отговорност за съдържанието, публикувано в тях

12:12 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

До края на юни европейските власти и страните членки може да постигнат споразумение за предложените правила за технологичната индустрия, които ще принудят онлайн платформите да следят публикуваното онлайн въпреки разликите в техните подходи, разкрива евродепутат, който участва във воденето на преговорите, предава Ройтерс.

Законът за дигиталните услуги (DSA), предложен от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, принуждава Amazon.com, Apple, Google и Meta да положат повече усилия, за да се справят с незаконното съдържание в платформите си или рискуват да бъдат глобени с до 6% от световния си оборот.

Първо по рода си в света, предложението на Вестагер трябва да получи одобрението от страните от Европейския съюз и от властите в Брюксел, за да се превърне в закон.

„Оптимист съм, че можем да сключим споразумение преди края на юни“, коментира евродепутатът Кристел Шалдемоз в интервю.

Тя споделя това преди разговора между френския министър по дигиталните въпроси Седрик О и комисаря по вътрешния пазар ЕС Тиери Брьорон във вторник. Това ще е втората им среща за обсъждане на този въпрос. Трета пък е насрочена за 15 март.

Шалдемоз твърди, че властите искат да разширят обхвата на възможностите на онлайн платформите за забрана на проблемно поведение, което може да подведе хората да предоставят личните си данни на компании онлайн и да продължат да позволяват компаниите да бъдат регулирани там, където са базирани.

Шалдемоз твърди, че държави като Ирландия, където Apple, Facebook и Google имат европейски централи, и Люксембург, където е базирана Amazon, трябва да продължат да съблюдават компаниите в съответствие с принципа за „страна на произход“.

Властите в Европейския съюз също така искат забрана на насочваната към малолетни и непълнолетни реклама, а също и тази, основана на деликатни данни като сексуална или политическа ориентация, така че да се отговори на правилата за поверителност в блока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още