IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС обяви споразумението Safe Harbor за невалидно

Трансферът на потребителски данни между ЕС и САЩ остава гореща тема

15:26 | 06.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Споразумението, позволяващо трансфера на данни от Европейския съюз (ЕС) към Съединените щати (САЩ), извършван от хиляди компании, е невалидно, обяви Съдът на Европейските общности в Люксембург във вторник, предава Ройтерс.

Решението може да звучи като убийството на споразумението между САЩ и ЕС, наречено Safe Harbor. То е сключено преди 15 години, за да помогне на компаниите от двете страни на океана да си сътрудничат, но беше подложено на остри нападки след разкритията от 2013 г., че САЩ са извършвали масови подслушвания.

Целта на споразумението е да осигури адекватна защита на данните на потребителите, съгласно Европейската директива за защита на личните данни. Освен това гарантира основните европейски права, включително това на неприкосновеност на личния живот, посочват от Българската стопанска камара (БСК).

Без Safe Harbor трансферът на лични данни ще бъде забранен или ще бъде позволен чрез по-скъпи и по-бавни начини съгласно законите на ЕС, които забраняват обмен на данните при по-ниски стандарти на поверителност, какъвто е случаят със САЩ.

"Прекъсването на трансграничния поток от данни може да се отрази сериозно върху трансатлантическата търговия на Европа със САЩ", коментира генералният директор на BusinessEurope Маркус Бейрер по повод решението на съда. 

От БСК посочват, че компаниите ще трябва да преструктурират своята дейност по обработка на данни, но това ще изисква и други съществени изменения на начина, по който се управляват потоците и се съхраняват данните, което пък ще доведе до значителни разходи. Това може да не се окаже сериозна пречка за големите компании, но за по-малките може да се окаже проблем.

Разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън за т.нар. програма Prism, която позволява на американските власти да събират лична информация директно от големите технологични компании като Apple, Facebook и Google, мотивираха австрийския студент по право Макс Шремс да се опита да спре прехвърлянето на данни към САЩ.

Шремс постави под въпрос трансфера на данни на европейски потребители на Facebook към американските сървъри на компанията заради риска от шпионаж. Тъй като Facebook има свое седалище в Ирландия, той подаде иска си към ирландската служба за защита на данните.

Случаят в крайна сметка достигна до базирания в Люксембург Висш съд на Европейския съюз, който трябваше да се произнесе по въпроса дали националните органи за защита на личните данни могат да прекратят едностранно Safe Harbor, ако имат опасения, че са прекрачени границите на поверителността от американска страна.

При обявяването на споразумението за невалидно, съдът посочи още, че ирландският орган за защита на данните има правомощията да разследва жалбата на Шремс и да реши дали да спре прехвърлянето на Facebook данни към САЩ.  

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
Не вярвай в чудеса само в силата на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Стават и чудеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още