IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и САЩ уточняват финални детайли на споразумението за търговски обмен на данни

Споразумението датира от 2000 г., но ЕК призова то да бъде преразгледано през 2013 г.

10:13 | 06.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия работи със САЩ по уточняването на финалните детайли по споразумението за търговския обмен на данни, което беше обявено за предоговаряне, след като преди две години изтече информация, че американските власти извършват масови наблюдения, предава Ройтерс.

Европейската комисия преговаря със САЩ от януари 2014 г. за реформирането на съществуващото споразумение, известнo като „Safe Harbour”.

Споразумението датира от 2000 г., но ЕК призова то да бъде преразгледано през 2013 г., след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри тайните практики за шпионаж на службите в страната. От разкритията стана ясно, че са подслушвани европейски граждани, както и някои държавни глави.

Брюксел поиска гаранции от САЩ, че събирането на данни за гражданите на Европейския съюз (ЕС) за целите на националната сигурност ще бъде ограничено само до това, което е необходимо. Правната защита на Safe Harbour улеснява ежедневните бизнес дейности на около 4000 компании – европейски и американски.

Съгласно новата сделка регистрираните в САЩ компании ще бъдат изправени пред по-строги правила за прехвърляне на данни към трети страни. Това е така, защото Брюксел има опасения, че компаниите могат да заобиколят режима на европейска защита, като прехвърлят данните на друга фирма, която не е сертифицирана по сделката за обмен на данни, поради което не се придържа към същите стандарти за поверителност.

Според документ, на който Ройтерс се позовава, финализирането на обновеното споразумение трябва да се случи след края на лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още