Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Великобритания пише по-строги правила за конкуренцията за играчи като Facebook

Лондон иска да гарантира, че интернет гигантите не потискат конкурентите си

Великобритания пише по-строги правила за конкуренцията за играчи като Facebook

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

През следващата година Великобритания ще наложи нов регулаторен режим във връзка с конкуренцията, за да попречи на Google и Facebook да използват доминантното си положение, за да изтласкват на заден план по-малките фирми и да работят по начин, който не е от полза на потребителите, предава Ройтерс.

Правилата ще се прилагат от специално звено в рамките на Службата по конкуренция и пазара (CMA), която тази година заяви, че са нужни нови закони, за да държат технологичните гиганти под контрол.

Google и Facebook доминират в дигиталната реклама, като отговарят за около 80% от похарчените в тази област 14 млрд. паунда за 2019 г., обяви CMA.

Двете американски компании са заявявали, че са готови да работят с британското правителство и регулатора на дигиталната реклама, включително за да дадат по-голям контрол на потребителите върху личните данни и рекламите, които им се показват.

Още по темата

От своя страна министърът по дигиталните въпроси Оливър Даудън заяви, че има нарастващ консенсус, че концентрацията на власт в малък брой компании ограничава растежа, нямалява иновациите и има негативно въздействие върху хората и бизнеса, които разчитат на тях.

„Време е да адресираме това и да отприщим нова ера на технологичен растеж“, коментира Даудън.

Новосъздаденото Digital Markets Unit, което ще започне работа през април, може да получи правомощия да спира, блокира и отменя решенията, взети от технологични фирми, и да наложи финансови санкции за неспазване на правилата.

Компаниите ще трябва да станат по-прозрачни за това как използват потребителските данни и ограниченията, които затрудняват конкурентните платформи, обяви правителството, допълвайки, че правилата ще подкрепят и медийната индустрия, като постигнат баланс в отношенията между издатели и платформи.

В понеделник CMA заяви, че в момента преценява дали жалба, свързана с технология на Google, заслужава да се започне официално разследване.

Представители на Open Web, коалиция на технологични и медийни компании, обяви, че Google модифицира своя браузър Chrome и инструментите за разработчици Chromium, за да даде по-голям контрол на издатели и рекламодатели.

Google твърди, че рекламните практики трябва да адаптират променящите се очаквания към това как се събират и използват данни.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Stripe блокира Тръмп, но допуска трансакции с негови донори