Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Великобритания планира по-строга регулация на социалните мрежи

Целта е да се вземат сериозни мерки срещу проблемното съдържание

Великобритания планира по-строга регулация на социалните мрежи

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания предлага нови закони за онлайн сигурността, които ще са свързани с налагането на наказания на социалните мрежи и технологичните фирми, ако не успея да защитят потребителите си от проблемно съдържание, предава Ройтерс.

Лесният достъп до подобен материал, особено сред младите хора, доведе до нарастващи притеснения в цял свят и се оказа под светлината на прожекторите във Великобритания след смъртта на 14-годишната ученичка Моли Ръсел. По думите на родителите на момичето смъртта ѝ е настъпила, след като тя е гледала онлайн материали за депресията и самоубийствата.

Правителствата по света се борят за по-добър контрол върху съдържанието в социалните мрежи, които често са обвинявани, че насърчават насилието, разпространяват онлайн порнография и влияят върху изборите, като ги манипулират.

Още по темата

Глобалните притеснения наскоро нараснаха и заради предаването на живо на масовото убийство в джамия в Нова Зеландия в една от платформите на Facebook, след което Австралия заяви, че ще глоби социалната мрежа и компаниите за уеб хостинг, включително ще арестува директори, ако подобно съдържание не бъде премахвано бързо.

Британското правителство ще разгледа възможността за използването на глоби, блокирането на достъпа до уебсайтове и подвеждане под отговорност на високопоставени представители на технологичните компании в случаите, в които не успеят да ограничат дистрибуцията на проблемно съдържание.

Освен това ще има отделен регулатор, който да следи за спазването на правилата.

Facebook заяви, че иска да работи с правителството, за да се увери, че новите регулации ще са ефективни, с което повтори изявлението на основателя на компанията Марк Зукърбърг, който миналата седмица заяви, че е нужна единна регулация на онлайн платформите.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Как новата европейска директива PSD2 променя света на финансовите услуги?