IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влияещите на общественото мнение китайски приложения ще минават проверка

Пекин продължава да залага на строги правила за интернет пространството си

12:29 | 05.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският регулатор на киберпространството заяви, че разработчиците на приложения, които имат възможността да влияят на общественото мнение, ще бъдат подложени на проверка на сигурността, предава CNBC.

Ходът бележи поредна стъпка от страна на Пекин за контрол и мониторинг на информцията във вече силно цензурирания интернет в страната.

Не е ясно какво разбират регулаторите под функции или технологии, които могат да повлияят на общественото мнение.

След оповестяването на новината акциите на китайските технологични фирми, листнати на борсата в Хонконг, отстъпиха, като тези на Meituan изтриха 9,93% от стойността си, а тези на Kuaishou – 6,64%. Бенчмаркът Hang Seng Tech index отстъпи с 4,24 на сто.

Най-новите правила са част от план за регулация, издаден от все по-влиятелната Администрация на киберпространството на Китай (CAC), която иска да създаде рамка за това как трябва да оперират разработчиците на приложения.

Създателите на такъв софтуер не трябва да го използват, за да се обвързват с активности, които заплашват националната сигурност или нарушават обществения ред, гласят правилата.

Всички новинарски информационни приложения също така трябва да получат лиценз, който е обект на преглед от страна на регулаторите, заяви CAC. Новинарският пейзаж в Китай вече до голяма степен е превзет от държавата и е силно цензуриран.

През последната година Китай затегна регулацията на вътрешния си технологичен сектор в области, вариращи от антимонополните въпроси до киберсигурността.

Новият документ на CAC събира в едно предишни закони и регулации, а повечето правила не са нови.

Така например разработчиците на приложения трябва да имат силна защита на данните. Миналата година Китай вече прие нов закон за опазване на личните данни.

Освен това потребителите трябва да се регистрират в приложенията, използвайки реалната си идентичност, сочат новопредложените правила. Това е нещо, което се случва от известно време в Китай, където данните за идентификация са свързани с издаваната от правителството лична карта и мобилния номер.

Регулаторът на киберпостранството твърди, че правилата са отворени за публично обсъждане и ще влязат в сила тази година. Конкретна дата обаче още не е дадена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още