Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Все повече правителства манипулират социалните мрежи, подкопавайки демокрацията

Според нов доклад правителствата в общо 30 страни са използвали някакъв вид манипулация, за да изкривят информацията онлайн

Все повече правителства манипулират социалните мрежи, подкопавайки демокрацията

Снимка: pixabay.com

Правителствата по света драматично засилват усилията си да манипулират информацията в социалните медии, заплашвайки по този начин идеята за интернет като освобождаваща технология. Това сочи тазгодишното издание на доклада Freedom on the Net на Freedom House, който представя годишна оценка на онлайн свободата в отделните страни.

Тактиката за онлайн манипулация и дезинформация e изигралa сериозна роля в изборите в поне 18 страни през последната година, включително в САЩ, накърнявайки способността на гражданите да изберат лидерите си на база фактологични новини и истински дебати. Манипулирането на съдържанието е допринесло за упадъка на интернет свободата за седма поредна година включително с прекъсвания на мобилни интернет услуги и ръст на физическите и техническите атаки срещу защитници на човешките права и независими медии.

Правителствата сега използват социалните медии, за да потиснат несъгласието и да прокарат антидемократичните си програми“, казва Саня Кели, директор на проекта Freedom of the Net. “Тази манипулация не само че е трудна за засичане, но и по-трудна за преодоляване в сравнение с други видове цензура, например блокиране на сайтове, тъй като е разпръсната, а и заради броя хора и ботове, които я извършват“.

Изфабрикуването на подкрепа за държавните политики в социалните медии създава затворен кръг, в който режимът като цяло се самоутвърждава, оставяйки независимите групи и обикновените граждани извън процеса“, казва Кели.

Докладът Freedom on the Net 2017 оценява интернет свободата в 65 страни, или обхваща 87% от интернет потребителите по света. И тази година докладът не включва България. Той се фокусира основно върху развитията, които се появяват между юни 2016 и май 2017 г., но са включени и по-скорошни събития.

Правителствата в общо 30 страни са използвали някакъв вид манипулация, за да изкривят информацията онлайн, спрямо 23 през миналата година. Платените коментатори, тролове, ботове, сайтове за фалшиви новини и източници на пропаганда са сред техниките, използвани от лидерите, за да надуят обществената подкрепа и в крайна сметка да се самоутвърдят.

В Турция например 6000 души са били наети от управляващата партия, за да се борят с правителствените противници в социалните медии.

Повечето правителства таргетират общественото мнение в собствените си страни, но други се опитват да разширят интересите и в чужбина, което се вижда от кампанията на Русия за дезинформация по време на изборите в САЩ. Фалшивите новини и агресивните тролове, включително сред журналистите, както по време на, така и след президентските избори са допринесли за спад на оценката на САЩ, която като цяло иначе се смята за свободна среда.

Правителствата на поне 14 страни са ограничили интернет свободата в опит да решат манипулирането на съдържанието. Украинските власти например са блокирали базирани в Русия услуги, включително най-широко използваната социална мрежа и търсачка в страната, след като руски агенти са наводнили социалните медии с изфабрикувани истории в подкрепа на наратива на Кремъл.

В опита си да преборят онлайн манипулацията от чужбина е важно страните да не прекаляват”, коментира Кели. „Решението на манипулацията и дезинформацията не лежи в цензурирането на сайтове, а в това да научат гражданите как да засичат фалшиви новини и коментари“.

За трета поредна година Китай се определя като най-злоупотребяващата с интернет свободата страна, следван от Сирия и Етиопия. В Етиопия правителството е затворило мобилните мрежи за почти два месеца като част от извънредно положение, обявено през октомври 2016 г. на фона на огромните антиправителствени протести.

Сред ключовите открития е още фактът, че правителствата в 30 страни от 65-те оценявани са се опитали да контролират онлайн дискусии. Практиката е станала значително по-разпространена и технически по-развита през последните години.

Все повече правителства ограничават мобилните интернет услуги по политически причини или заради сигурността. Половината от всички интернет спирания през последната година са били на мобилните мрежи, а повечето от останалите са засегнали както мобилните, така и фиксираните услуги.

Видео стриймингът добива все по-голяма популярност с появата на платформи като Facebook Live и Live Stories на Snapchat. Потребителите им обаче са изправени пред редица ограничения или атаки на стрийминг на живо в поне девет страни, често за да се предотврати предаване на антиправителствени протести.

Техническите атаки срещу новинарски сайтове, опозиция и защитници на човешките права също се увеличават. Кибератаки срещу критици на правителствата са били документирани в 34 от 65 страни, а много правителства предприемат допълнителни мерки, за да ограничат криптирането, което оставя гражданите по-изложени на заплахи.

Физическите активи срещу активисти в мрежата и онлайн журналисти са се увеличили драматично. Броят на страните с физическа разправа срещу онлайн словото е нараснал с 50% през последната година – от 20 на 30. В осем страни дори е имало убийства на хора заради изразяването им в интернет.

От юни 2016 г. насам интернет свободата в 32 от 65 страни се е влошила. Най-забележителните спадове се наблюдават в Украйна, Египет и Турция.

Интерактивна карта на онлайн свободата по света можете да видите тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съюзниците free враговете not free. Смях, смях...
1
 
5
 
1
преди 1 година
Смех ! В Германия било "free" ! Свободно-грънци ! Пише се само туй дето е изгодно на управляващите !

Още от Web
Baidu отчете първата си загуба като публична компания