IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 10% от българските студенти избират да учат в чужбина

Над половината от завършилите МВА, които остават да работят у нас, получават с до 80% увеличение на заплатата, докато в Европа и Америка ръстът е над 100%

09:12 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близо 10% от българските студенти избират да учат в чужбина

8,5% от българските студенти избират да учат в чужбина, показват данни от проучване на UNESCO от 2011 г., представени от Advent Group, лидер в организирането и провеждането на One-to-One MBA и Masters събития, известни под името Access MBA and Masters Tour. По този показател България заема пето място в Европа и трето място в Югоизточна Европа след Босна и Херцеговина и Словения.

„Начинът България да задържи повече перспективни млади хора, които да учат висше образование в страната, е да предложи образование на световно ниво, такова, каквото всеки би получил в друга държава, като същевременно предостави възможност на студентите да се развиват, докато учат“, заяви д-р Лесли Самози, академичен директор на EMBA програмите в City College - International Faculty of the University of Sheffield, по време на дискусия за кариерното развитие в София. 

„Важно е също така да се разбере и гледната точка на бизнеса, тъй като често международните инвеститори разглеждат региона на Югоизточна Европа като едно цяло. Тъй като все повече мултинационални компании обръщат внимание на България като страна с потенциал за растеж в Европейския съюз, вече има университети, които се опитват да се „установят” в страната, да предложат на местните талантливи млади хора образование на световно ниво, което им позволява да получат международно признание като същевременно останат в страната си, в собствената си среда и приятелска атмосфера. Международното образование, независимо в коя държава е получено, предоставя на младите специалисти и мениджъри по-добър достъп до пазара и по-добри възможности за кариерно развитие“, смята още Самози.

Основният фокус на дискусията на тема „Как да задържим талантливите мениджъри в България” беше насочен върху това как България може да ограничи „изтичането на мозъци” и да започне процес на „привличане на мозъци”, което ще подпомогне развитието на икономиката и на благосъстоянието на нацията като цяло.

Всички участници подкрепиха тезата, че това може да бъде постигнато чрез взаимодействие между държавата, бизнеса и образованието. За да се стигне до конкретни резултати, е необходимо да се проучат и анализират причините за сегашното състояние, да се изследват нагласите и мотивацията на желаещите да живеят и работят извън България с цел да им се предложи подходяща среда за живот и професионално развитие в страната, да се идентифицират секторите, в които България може да предложи конкурентни условия на инвеститорите с цел да се осигури адекватно образование в съответните области. Много важна в този процес е и ролята на правителството, което беше подчертано от Стефан Дюлайе, който е и председател на Френско-българската търговска камара, и от д-р Самози, според които са необходими стратегически решения, фокусирани усилия, повече ангажираност и практически действия.

Като една от основните причини българите да предпочитат да останат да работят в чужбина след завършване на МВА беше посочено нивото на възнаграждението, което в България остава значително по-ниско. Според проучването на Advent Group повече от 54% от завършилите МВА, които остават да работят в България, посочват, че възнаграждението им се е повишило с 10 до 80% след завършване на образованието. За сравнение в Европа и Америка това повишение е средно над 100%.

И макар че MBA осигурява и други важни предимства, като по-цялостен поглед върху процеса на управление, придобиване на специфични знания и осигуряване на широка мрежа от понякога безценни бизнес контакти, възнаграждението е немалък фактор и би следвало да се промени заедно с промяната в отношението към висшите мениджърски умения и тяхното признание, което се постига постепенно с все по-широката глобализация на българския бизнес. Според д-р Самози заплащането не трябва да бъде основна цел при избора на образование, то трябва да бъде резултат от образованието.

По време на дискусията изпъкна още един проблем – несъответствието между предпочитаните от хората сектори за работа и предлагането на работа в тези сектори. Според участниците в дискусията в страната ни се чувства липсата от консултация на младите хора за възможностите им за кариерно развитие, преди да направят избора си за обучение.

Ани Димитрова, директор „Корпоративни комуникации” в JOBS.bg, описа т. нар. „нова реалност“ в България, която включва възможността за изнасяне на дейности на международни компании в страната, като IT услуги и други дейности с висока добавена стойност, за които са нужни висококвалифицирани специалисти. „България трябва да се стреми да привлече повече такива компании, тъй като осигуряването на работа за повече висококвалифицирани кадри ще помогне за привличането на мозъци и ще благоприятства като цяло развитието на България“, смята тя.

Според  Ивелина Христова, мениджър проекти в Асоциацията на българските лидери и предприемачи, привличането на мозъци включва не само връщането на високообразовани българи от чужбина в България, но и приобщаването на тези българи, които нямат възможност да се върнат в страната, към развитието на България. Връщането на висококвалифицирани българи в страната подпомага икономическия растеж, тъй като тези хора се връщат с придобити опит, знания, умения, контакти, а немалко от тях инвестират това което са спечелили в чужбина.

По време на дискусията Стефан Дюлайе, главен изпълнителен директор на Havas Worldwide за Балканите, подчерта, че България трябва да идентифицира конкурентните си предимства, които може да предложи на международните инвеститори. Той даде пример с фармацевтичната индустрия и текстилния сектор, където има добре обучени кадри и страната може да привлече чуждестранни инвестиции, които да подобрят бизнес средата и благосъстоянието на хората.

Събитията Access MBA and Access Masters помагат на кандидатите за МВА и специализирани магистърски програми с ориентация, за да могат да изберат правилната програма за тях. В събитията, които Advent Group организира ежегодно в редица държави, потенциалните кандидати имат възможност за личен разговор с представители на акредитирани бизнес училища от цял свят, така че да научат повече за предлаганите от тях програми и да намерят най-доброто за собствените си нужди и амбиции. Събитията Access MBA and Access Masters за България ще се проведат на 8.11.2012 г. в хотел Шератон, София.

Регистрирайте се за МВА събитието на: www.accessmba.com.
*За МВА образование се изисква минимален стаж от 2 години след завършване на бакалавърска степен.
Регистрирайте се за Masters събитието на: www.accessmasterstour.com 
*За магистърска степен не е необходимо да имате предишен опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още