Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

Социална мрежа за пчелари може да реши проблема с пестицидите

Иновативни проекти на младежи бяха отличени от академия „Иновация в действие 2016“

Социална мрежа за пчелари може да реши проблема с пестицидите

Финалистите с посланика на Белгия и представители на журито. Снимка: „Иновация в действие 2016“

Проектът „Социална мрежа за земеделски производители“ на младия иноватор Христина Христова спечели първата награда на академия „Иновация в действие 2016“, организирана от „Солвей Соди“ АД. Първата награда е била връчена снощи от Франсоа Бонтан, посланик на  Белгия в България, съобщават организаторите на проекта.

Платформата е разработена с цел земеделците да информират пчеларите онлайн, когато предприемат третиране на медоносните култури. С неговото осъществяване се предлага решение на глобалния проблем, свързан с измирането на пчелите в следствие на използването на пестициди. Наградата, която печели Христина Христова, е участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел през 2017 г.

Ето и другите отличени проекти:

Втора награда печели Даниела Петрова с проекта си „Трифтшоп ателие“. Това е социално предприятие за ръчно изработени продукти като чанти, калъфи за телефони и таблети, и др. В него ще бъдат ангажирани младежи от рискови групи между 18 и 29 г. Те се включват за 2 години в програма за личностно и професионално развитие с фокус върху житейския им успех, увереността им в себе си и постигането на лична мотивация. Материалите, с които се работи в ателието, са винили, които са използвани в областта на рекламата. Проектът е обществено значим, защото едновременно помага на младежи в риск, като оползотворява продукти, които биха били остатъчен материал.

Катерина Ценкуловска взема  трета награда за проекта си „Образователна пъзел-стая“. Идеята е разработена като резултат от нейните наблюдения за занижено качество на образованието в училищна възраст, което се обяснява за липсата на интерес и атрактивност на поднесения материал. Решението е създаване на образователни пъзел-стаи, които ще са управлявани от студенти. В стаите ще има въпроси, свързани с учебния материал – правилното им разрешаване ще доведе до изхода от стаята.

Ирина Петрова разработва проекта „Мотивация за физическа активност“ - мобилно приложение за здравословен начин на живот. Под формата на игра проектът ще мотивира, напътства, предизвиква, подкрепя и награждава положения труд в посока здравословен и активен живот. Едновременно с това, платформата ще позволи обявяването на постиженията и ще свързва хора с еднакви интереси и фирми с подходящи клиенти.

Никола Танев представя проекта си „Снежна ракета“ - иновативно портативно устройство, което се закача за ски или сноуборд, като така задейства автономно движение по пътища, покрити със сняг. Устройството е много подходящо за употреба в зимни курорти и региони със силни снеговалежи. „Снежната ракета“ дава възможност на потребителите да се придвижват до ски влековете, както и елиминира необходимостта да се кара кола по заснежени пътища през зимата. Добавената му стойност е в това, че се редуцират разходите за гориво, както и вредните емисии от автомобили. Устройството е комбинация от последно поколение електрически мотори, батерии и софтуер.

Злати Вълчев представя проекта си за рециклиране на продукти и включването им в процеса на 3D принтиране. Студиото му управлява процес от три етапа – да ангажира хора от Варна с еко-мислене да допринасят към проекта, като предоставят пластмасови отпадъци; студиото пък се ангажира да трансформира боклука в суров материал за 3D принтиране. Накрая студиото предоставя услугата на клиенти, както и доставя суров материал за други организации, които извършват същата услуга. Проектът е базиран във Варна, като основните участници в него са представители на местните общности на млади майки и велосипедисти.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от За начинаещи
ВУЗФ организира онлайн конференция за повишаване на квалификацията на учутелите