Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Десет тенденции, които ще повлияят на пазара на имоти в ски курортите

Консултантската компания Knight Frank обобщава основните от тях

Десет тенденции, които ще повлияят на пазара на имоти в ски курортите

Снимка: Pixabay

От климатичните промени до интереса от Азия и от валутните курсове до последните технологични новости – консултантската компания Knight Frank обобщава тенденциите, които ще влияят върху имотите в ски курортите през следващите години.

Валутните курсове

40% от сделките за закупуване на имоти в ски курортите в Алпите включват чуждестранен  участник – продавач или купувач, така че валутните курсове имат важна роля при трансакциите. Днес хижа за 2 млн. евро ще струва на британски купувач със 188 хил. паунда (около 214 500 евро) повече, отколкото преди десет години заради по-слабия паунд. Така че инвеститорите, които планират стратегия за излизане от пазара или обмислят към коя категория да се насочат, трябва да следят валутния курс.

Регулациите на имотния пазар и Airbnb

Властите са все по-заинтересовани от подобряването на прозрачността, за да могат да наблюдават и контролират кой какво купува и къде. Швейцария наложи едни от най-стриктните правила, като още през 1983 г. установи зони, в които лица без постоянно местопребиваване в страната не могат да купуват имоти. През 2013 г. в страната беше приет т. нар. Закон на Вебер, според който броят на извънградските резиденции не трябва да надвишава 20% от жилищния фонд на община. Във Френските Алпи има по-малко правила за това кой може да купи имот, но съществуват ограничения за размера и външния вид на бъдещите постройки, за да се гарантира устойчив алпийски пейзаж.

Климатични промени

Въпреки рекордния снеговалеж през сезон 2017-2018 г. температурите в Алпите са се повишили с малко под 2 градуса по Целзий в последните 120 години, което е почти два пъти повече от средното глобално равнище. Очаква се глобалното затопляне да донесе промени в честотата на дъждовете и снеговалежите и има потенциал за по-тежки, но не толкова чести снежни бури.

Технологиите във формата на снежни оръдия не само че помагат, но и са с по-голяма енергийна ефективност. Специализираните машини се използват за преместване на сняг към най-оживените писти. Възможно е обаче повече купувачи да се насочат към курортите с голяма надморска височина, за да удължат максимално сезона си в идните години.

Затягане на паричната политика

Не веднага, но след време разходите за обслужване на кредитите в еврозоната вероятно ще нараснат. Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви плановете си да прекрати програмата си за количествени облекчения през декември 2018 г. и лихвените проценти може да поемат нагоре към края на 2019 г., но ще останат ниски в сравнение с историческите равнища.

Още по темата
Лихвените проценти в Швейцария вероятно ще останат на негативна територия за известно време. Купувачите, които търсят ипотечен кредит, може да имат малко по-високи разходи в идните няколко години и мнозина вероятно ще пожелаят да се обвържат с по-дългосрочни сделки с фиксирана лихва в идните месеци, за да се възползват от настоящите ниски лихвени проценти.

Двоен сезон

Дните, когато имот в ски курорт се купуваше с цел използване само през зимните месеци, отминаха. Алпите успяха да извлекат полза от глобалния стремеж за подобряване на здравето, физическата форма и максимална наслада от красивата природа. Броят на туристите през лятото сега конкурира тези през зимните месеци с широка гама от предлагани занимания като планинско колоездене, алпинизъм, парапланеризъм, скално катерене и спускане по ледници.

Оживеният календар от социални, културни и спортни събития през цялата година – от шампионат по поло до джаз и кулинарни фестивали също увеличават туристите и наемите на имоти.

Време със семейството

За разлика от плажните ваканции, когато тийнейджърите често заминават с приятели, карането на ски в Алпите дава възможност на членовете на семейството да прекарат цял ден заедно по планинските склонове, да споделят обяда и вечерята. Това вероятно ще се превърне в силен фокус за Алпите в идните години.

Много швейцарски курорти приемат и едни от най-добрите частни училища в света (Вилар, Вербие, Кран Монтана) и това привлича международни купувачи, които искат да имат дом, когато посещават децата си.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Германската Tom Tailor отхвърля офертата за придобиване на китайската Fosun