Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Оригиналният програмен код на WWW бе продаден за 5,4 млн. долара

Програмният код бе написан преди над 30 години от Тим Бърнърс-Лий и сега беше пуснат на търг от Sotheby's

Оригиналният програмен код на WWW бе продаден за 5,4 млн. долара

Снимка: Sotheby's

Оригиналният програмен код на World Wide Web бе пуснат на търг, а участник плати 5,435 милиона долара за редовете, написани от Тим Бърнърс-Лий през 1990 г., обяви аукционната къща Sotheby's на уебсайта си в сряда. Софтуерът революционизира начина на споделяне на информацията и се счита за едно от най-важните изобретения след печата.

Софтуерът беше пуснат на търг под формата на т. нар. Non-Fungible Token (NFT). Това е един вид доказателство за автентичност, с което цифрови обекти като програми, изображения, видеоклипове или музика могат да бъдат подписани като оригинали.

Още по темата

На текущия търг бяха продадени 9555 реда програма, включително внедряването на програмния език HTML (Hypertext Markup Language), също изобретен от Бърнърс-Лий, и протокола за прехвърляне HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Пакетът включваше и HTML документ с инструкции за експлоатация на новия софтуер, предава CNBC.

Преди дни Бърнърс-Лий говори за значението на NFT в интервю за The Guardian, публикувано миналата сряда, след като критиците поставиха под въпрос дали търгът е в съответствие със стойностите на мрежата. „Дори не продавам изходния код“, каза той. „Продавам снимка, която направих с програмата Python, която сам написах - как би изглеждал изходният код, ако беше залепен на стената и подписан от мен“.

Търгът за NFT - озаглавен „Това промени всичко“ - започна на 22 юни, като наддаването бе от 1000 долара.

Приходите ще бъдат от полза за инициативи, които Бърнърс-Лий и съпругата му Розмари Лийт подкрепят, каза Sotheby’s.

NFT се радват на все по-голяма популярност и вече се превръщат в многомилионен пазар. През март базираният в Южна Каролина графичен дизайнер Beeple, чието истинско име е Майк Уинкълман, продаде NTF за рекордните 69 млн. долара на търг на Christie’s. Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter, продаде първия си туит като NFT за 2,9 млн. долара по-рано същия месец.

Наскоро рядък дигитален аватар, известен като CryptoPunk, беше продаден от Sotheby’s за над 11,7 млн. долара. Общите продажби на NFT достигнаха впечатляващите 2 млрд. долара през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Nonfungible – уебсайт, който следи пазара.

Но нови данни показват, че еуфорията около NFT отслабва. Общите продажби са се свили спрямо седемдневния пик от 176 млн. долара, достигнат на 9 май, до едва 8,6 млрд. долара на 15 юни, според информация от Nonfungible. Това означава, че сега обемите са близо до тези, които наблюдавахме в началото на 2021 г.

Междувременно цените на големи NFT-та изглежда спадат. CryptoPunks, един от най-популярните NFT проекти, спадна от средна седмична цена от 99 720 долара в началото на май до 50 840 долара в края на юни. Онлайн магазинът SuperRare за дигитални произведения на изкуството отбелязва, че има среден спад на цените от рекордните 31 778 долара до 5342 долара през същия период.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Как коронакризата повлия на футбола и какви са финансовите ефекти от нея