IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Горещо“ лято за жилищния пазар

Недостатъчното предлагане на качествени жилища и раздвижването на пазара заради икономическото възстановяване го трансформират в пазар на продавача

08:11 | 09.10.15 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И това лято се оказа сравнително „горещо“ за жилищния пазар в големите градове и особено в София. Ако по същото време на миналата година се активизираха огледите заради паниката около ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), тази година агенциите за имоти отчитат и чувствителен ръст на сделките – от порядъка на 15-20% и повече.

КТБ определено даде първоначален, силен тласък на пазара. Оживлението обаче съвпадна с възстановяването на европейската, а и на българската икономика, както и със силното понижение на лихвите по банковите депозити. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които задоволяват собствените си жилищни нужди, но и хора със спестявания, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите.

Така, след като 2014 г. беше определена като преломната за жилищния пазар у нас, 2015 г. се очаква да е най-силната за пазара след кризата и да постави началото на новия възходящ цикъл. И ако ефектът КТБ” вече започва да отслабва, пазарът е стъпил на добра основа за стабилен растеж през следващите години.

Нуждата от жилище – основен двигател на пазара

През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат хора, които отлагаха покупката във времето на криза и спадащи цени. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20 на сто от всички.

Две са основните групи купувачи – тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.

Това са и двете групи купувачи, които основно ползват ипотечен кредит, за да финансират сделката. Според данни на КредитЦентър от август 45% от изтеглените през лятото ипотеки са отпуснати на купувачи на първи собствен дом, а около 30% - на купувачи на ново, по-голямо и по-добро жилище, които дофинансират сделката с парите от продажбата на стария имот.

Все още рефинансиранията заемат съществен дял от пазара – 10-12% от изтеглените през лятото ипотеки.

Голяма част от купувачите на жилища обаче са успели през последните години да натрупат достатъчно пари в брой. Затова и доста сериозен дял от сделките се финансират кеш – при някои агенции той достига дори над 30 на сто.

Раздвижването на кредитния пазар обаче е далеч от истерията отпреди кризата. В по-голямата си част банковото финансиране не надвишава 70 на сто от стойността на сделката, коментира за Investor.bg Христо Георгиев, мениджър продажби на Arco Real Estate.

Доходност от отдаване под наем

Данните на консултантската компания "Адрес Недвижими имоти" сочат, че 15-20% от купувачите придобиват имоти за инвестиция, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Концентрирането на икономиката в София логично продължава да привлича работна ръка от цялата страна и търсенето на жилища под наем в столицата остана относително стабилно дори в кризисните времена.

Според управителя на агенция "Софконсулт" Галина Максимова вече се наблюдава раздвижване на наемния пазар и лек ръст на наемите. Така инвестицията в имот в София става по-атрактивна с доходност от около 5% в сравнение с около процент от депозитите.

Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

40
rate up comment 2 rate down comment 0
plamenov
преди 8 години
Определено ти и Правото сте две успоредни прави ;) Този "правов субект" който ти се губи се нарича Право на строеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе и на тебе ти е криво счетовдството. Вземаш го за 100К убаво, ама преди да стане за наем, трябва да вкараш поне 5 к за ремонт и поне 2К за обзавеждане. После, воденето на наематели по огледи, рекламирането и т.н. са усилия, които ти влагаш и не ги броиш за разход, но превръщат поне 2 от тези 6К в доход от труд, а не от инвестицията. Абе изобщо, тука всички са ори-мели-яж а то не е толкова лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
По-голяма глупост не бях чел. 1)При бай Тошо изобщо нямаше пазар. Имаше категоризация, жителство, а жилщата се "даваха" и се плащаха по държавни цени. 2) За 20 000 лева можеше да купиш хубав тристаен апартамент ( ако ти дадат)3)В Иван Вазов няма панелки има ЕПК4) Ако ми намериш в Иван Вазов 3 стаен за 60К ДОЛАРА, купувам 25) Спри да манипулираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
По времето на Бай Тошо към 1985 една панелка/ЕПК в хубав квартал като Иван Вазов в столицата струваше към 45к. $ при 1 $ = 0.8 лева . А сега същия имот може да се купи за не повече от 60-70к или за 30 години цената на имота е нараснала със смешните 55% за цели 30 години или това прави средни по жалкия малко над 1% ръст в цената за година. А цената на петрола например от 28$$ сега е 53$, а това реално отразява нивото на инфлацията. Значи за над четвърт век поскъпването на вашия имот не покрива даже инфлацията или вие не само губите от ниска доходност но реално вашия актив се е обезценил много сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
В тази сметка пропускаш много важен елемент, ти след като тръгнеш да го продаваш апартамента твоите наематели ще си намерят нова квартира, никой няма да ти позволи да оставиш на улицата когато си поискаш все пак. Ще чакаш поне 2-3 месеца докато намериш купувач без прибираш наем и няма да събереш 6к след края на годината, а ще събереш само 5к. А като платиш 10% данък от 500 лв и 400 лв данък и 100 лева за поддръжка ще ти останат само 4к. А от тия 4к 3.5к е данъка за прехвърляне при покупка на имота и реално имаш 500 лв печалба или 0.5% доходност, а не 5%. Бягай да си доучиш моето момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 10
Miraka
преди 8 години
Ето го моето счетоводство: 1. Купувам апартамент за 100к2. От наема за година изкарвам 6к3. Разходи за поддръжка, данъци - 1к4. Продавам апартамента след 1г за 100кРезултат = 105к = 5% доходност. Дори ако сметнем комисионните на брокери и такси на нотариуси, пак се получава повече от 0.8% (а това се води сългосрочна инвестиция и няма всяка година да купувам и продавам апартаменти). Отделно тук дори не съм сметнал повишаване на цената на самия имот. Алтернативата: 1. Слагам 100к на депозит в банка2. След 1 година, тя ми дава 101к3. Държавата удържа 8% лихва = 100 920лв = 0.92% доходностМоже ли да ми разясниш какво е твоето счетоводство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Явно никога през живота си не си се сблъсквал със счетоводство на реално предприятие. Бягай да си доучиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Гайд за заобикаляне на цензуратабaнка, KTБ мpъсна - все цензурирани по принцип думиА сега де :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Не само че не се обезценяват а и твърдо може да смяташ, че за 30 год ще са поскъпнали като абсолютна стойност :) и именно от това е далаверата.Колегата ги смята нещата и за имота и за златото, като някой представител на фонд, инвестиращ в злато. Аз мога да му направя калкулация за 5 год ( със срив от 2000 на 1100 $ за унция) , като изпусна разходите за данъци на имота и наема, но пък си сложа разходите за съхранение на физическото злато и/или таксите за платформата, която ползвам за покупка на ДЗР върху златото и ще побегнеш от златото с 300 към имотите, хем че в тези 5 г. пазара на имоти също стагнираше.Брокерски трикчета са това - подходящ избор на референтен период, изпускаме всички разходи за единия актив, но пък добавяме всички за другия, че даже и някоя измислена амортизация с измислен процент взет от някоя "методология" и ОПААА! Те цяла KTБ фалираха така и я изкараха от най-добре капитализираната до 3 милиарда дупка, та ние едни имоти нема да оплюем :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 4
Miraka
преди 8 години
Каква е тая "амортизацията от 4К лв годишно за първите 25 години" - искаш да кажеш, че се обезценява с 4% на година ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още