IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Горещо“ лято за жилищния пазар

Недостатъчното предлагане на качествени жилища и раздвижването на пазара заради икономическото възстановяване го трансформират в пазар на продавача

08:11 | 09.10.15 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Раздвижването на пазара – и на продажбите, и на наемите, Галина Максимова обяснява с възстановяването на икономиката, което пък съвпадна със затварянето на КТБ.

Купувачите, които придобиват имот за инвестиция, се интересуват основно от маломерни двустайни апартаменти с площ от 48 до 58 кв.м, отчита Христо Георгиев. Немалък дял от клиентите дори предпочитат да “затворят” парите си в жилищна сграда в строеж, за да се сдобият с апартамент ново строителство.

Недостиг на качествено предлагане

Все по-осезаемо се усеща недостигът на качествено предлагане в столицата. Някои агенции наблюдават отдръпване на техни клиенти – продавачи от пазара в очакване на по-високи цени. Качественото ново строителство пък е на изчерпване, затова и се активизираха сделките “на зелено”. Така качествените нови сгради на добри локации се оказват почти разпродадени още преди получаване на разрешение за ползване.

Точно в края на тази година се очаква да получат Акт 16 сгради, в които основни купувачи са вложители от КТБ, посочва Георгиев. Според него все по-голям дял от клиентите са склонни да рискуват да се включат в сгради в строеж при конкретни поети ангажименти и при реномирани инвеститори.

Схемите за плащане обаче са доста строги в сравнение с преди кризата – купувачите обикновено плащат 10% при сключването на предварителен договор, а остатъка - при въвеждане на сградата в експлоатация, допълва той. По-този начин се минимизира риска на купувача.

Важно е да се отчете и факта, че все повече купувачи ползват посреднически агенции при договаряне на условията и оформяне на предварителните договори, което дава по-голяма сигурност при бъдещите взаимоотношения между купувач и инвеститор, казва още Христо Георгиев.

Калоян Богданов допълва, че поне засега няма признаци за нови “капани” при договарянето на сделки “на зелено”. Настоящите инвеститори са добре ориентирани в пазара, а не случайни играчи, които предприемат неразумни стъпки, вдъхновени от новата вълна търсене, заключава той.

Продавачите диктуват

Галина Максимова подчертава, че заради недостига на качествено предлагане и раздвижването на икономиката като цяло пазарът на жилища вече е пазар на продавачите, а не на купувачите, какъвто беше преди кризата.

За нова “експлозия” на пазара обаче никой от експертите не говори. Богданов подчертава, че на този етап ръстът се развива плавно. Все пак това развитието е свързано с икономиката и общата картина в страната. В големите градове е възможно развитието да е значително по-динамично, посочва той.

Георгиев подчертава, че купувачите са все по-информирани и в момента просто няма предпоставки, които да породят неконтролируем бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

50
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
до 23ето го членаЧл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.кое точно казваш прави предварителния договор нищожен по тоя член?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 6
skeptika
преди 8 години
"Стидийинят" Юзър е завъшшил бакалско училище..със златен медалза това е толкова светнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 4
skeptika
преди 8 години
Момко..за Лозетн трябва да предвидиш и Два БТР-а , за през зимата!!много си .....умен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 4
Miraka
преди 8 години
Твоето момче не е учило счетоводство, но искрено се надяеам и ти да не си учил никакви икономически науки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 5
Miraka
преди 8 години
Защо се хващаш за буквата? Дадох само нагледен пример. Кой купува и прпдава апартамент за една година? Разхвърли разходите от двата медеца без наем и таките за продажба върху 5 или 10 години. Дори и без да смяташ покачването на цената на имота, пак е доста по добре от смешните лихви в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Бате тая глупост с имот с СЕЛО ЛОЗЕН на цена 1800 ЕВРО на кв метър ходи да пробутваш някъде. В момета в google като потърсиш имоти в село Лозен излизат къщи с цена от 500 до 800 евро на кв. м. Лъжеш моето момче, не мисли, че се хващаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Ей негратмотник, разликата в цените се мери само $, злато или петрол, а не в левове. Абсурдно да ми твърдиш, че си печалба спряло лева, при положение в този период имаше ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. Това, което си установил се вика ХИПЕРИНФЛАЦИЯ, а не доходност (печалба). През 1988 тези 16к лева са били 18к $, а след 15 години са се оказали към 38к $. Но ако сравним, че лева поевтинява около 3 пъти спрямо $ даже след деноминацията, а твоя имот е поскъпвал малко над 2 пъти, което значи реално СИ НА ЗАГУБА, защото през 1988 беше купил 18к $ а не имот щеше да имаш към 45к $ след 15 години, а не 38к $. Бегай да си доучиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Бате става въпрос за ПАНЕЛКА, а не за тухла. Кой *** ще ти плати 100К $ за 30 годишна панелка, чиито живот е 50г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 5
plamenov
преди 8 години
Незнам от де ги вадиш тия цени!! Баща ми купи 3стаен (120м2) в дружба 2 88г за 16 000лв и го продаде 15г по-късно за 80к лв. после взе 2003 в Лозен до Строителния техникум за 500$ за м2 и сега му дават 1 800 Евро на м2 и той не го дава. Даже няма да смятам наеми през тези години а само разходите и пак не ти излаза сметката :p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 2
plamenov
преди 8 години
Не мога да разбере защо търкаш клавишите да обясняваш ........ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още