IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: 5,7% спад в цените на жилищата в София за полугодието

Средната цена в столицата е паднала до 707 евро на кв. м; спадът в някои квартали надхвърля 19%

15:45 | 12.07.11 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Жилищните цени в София са се понижили с 5,73% през първото шестмесечие на 2011 г. спрямо второто полугодие на миналата година, сочат данни на Адрес Недвижими имоти.

Така средните продажни цени са достигнали средно 707,41 евро на кв. м. Смесена картина се наблюдава за отделните квартали на столицата.

Повечето региони, включени в справката на компанията, отчитат спад, който е най-значителен в Дианабад от 19,2%, следван от цените на имотите в центъра, които са паднали с близо 11% и тези в Надежда с понижение от 8,6%.

На фона на тези спадове поскъпване отчитат жилищата в Дружба – с 8,6%, като по-малки ръстове са отбелязали и Младост и Хаджи Димитър.

Сред по-големите градове цените в Пловдив отчитат ръст от 7,57% за първите шест месеца спрямо вторите на 2010 г. до средно 591 евро на кв. м. Още по-значително е повишението в Бургас – 19,5% до 608 евро на кв. м. Жилищата във Варна поевтиняват с 4,66% за периода до 677 евро на кв. м.

От компанията регистрират значителен ръст в броя на сделките с имоти през първото полугодие.

Сред столичните квартали Люлин, Младост и Надежда привличат най-голям интерес, съответно с 14%, 9,6% и 6,7% от сделките. Те са следвани от центъра, Витоша и Манастирски ливади.

На въпрос на журналисти от компанията отговориха, че Люлин съчетава нормална цена, качество и достъп на имотите, с което привлича най-голям интерес.

По думите на Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията, метрото също продължава да привлича интереса на купувачите. Наред с жилищни имоти някои от тях купуват и търговски имоти, разчитайки, че увеличеният пътникопоток след старта на новия лъч ще осигури достатъчно продажби.

Параметри на пазара

Основният мотив за покупка на имот остава здоволяване на основни жилищни нужди, какъвто е бил при над 68% от купувачите през периода. Около 45% от тях са купувачи на първи имот.

Нуждата от по-голям апартамент е била водеща причина при 10,5% от купувачите. Значително по-нисък е делът на хората, които купуват за инвестиция, „тъй като все още са на кантар нещата кое е по-изгодно – дали да си държат парите на депозит или да купят“, казват от компанията.

Общо 9% от продавачите са успявали да сключат сделка за по-малко от седмица.

Продължава да доминира търсенето в сегмента до 50 хил. евро, като вече не са екзотика и сделки за над 100 хил. евро. Последните са били предимно имоти в южните райони на столицата, уточняват от компанията.

Над 27% от продавачите са имали имот, който не използват, което е било основната причина да прибегнат до продажба. Над 24% от продавачите пък са имали спешна нужда от пари и други 6% не са имали възможност да обслужват кредита си. Около 13% от собствениците са решили да излизат от инвестиция.

В 37% от сделките купувачите са могли да постигнат отстъпка от между 2 хил и 5 хил. евро от цената на имота. Отстъпката е била над 5 хил. евро при 15% от случаите, а при 22% от тях е била под 2 хил. евро.

Наеми

Наемният пазар също се развива динамично. Над 42% от сделките за сключване на наем са ставали с отстъпка до 50 евро от наема, а в 44% от тях няма отстъпка.

Пазарът на наеми е подвластен на продължаващата релокация от по-некачествени имоти към по-централни и качествени имоти, без сериозни движения в цените.

Основната причина, поради която хората решават да отдадат имота си, е, че жилището по някаква причина е останало свободно – това са 37% от наемодателите. Около 25% пък са онези, които са го закупили с инвестиционна цел.

Над 70% от наемателите наемат за собствено ползване. Това са най-често млади хора от провинцията, които идват да учат или работят в София и се нуждаят от жилище, но нямат финансова възможност за купуване.

Увеличават се случаите на некоректни наематели, които не плащат редовно наемите си. Това е накарало все повече наемодатели да правят подробни проверки – дори и за редовността на вноските за здравно и социално осигуряване.

Предпочитат се наематели от сфери, които не са засегнати в кризата, които наемат дори на по-ниски цени, но за сметка на това са сериозни, казват от компанията.

В скоро време може да се появят и нови отстъпки за наематели, при които се предлагат допълнително понижение на наема при редовно плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
srs
преди 12 години
Ей , нервен ми изглеждаш. По спокойно.На теб нали ти светят ламБите, остави другите сами да си решават. Не само ти контактуваш с банки. Аз ти казах факт и какво следствие може да се очаква. Ти ми говориш с" публично достъпна информация ! " Айде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
във Форумите Баникте правят МАРКЕТИНГ ...броят Купувачитемного малко люде знаят точният брой на отнетите апартаменти от всички банки!същата непозната жена ми каза , че били около 38 % от всички - но форумите са пълни с такива като теб-Несъгласни да купуват-т.е. те СА КУПУВАЧИ и сметката е ТОЧНА - Банковите печалби - СЪЩО !ЧСИ продават ***-иззети от НАП , комисията "Кушлев" и *** на банките - само в сайта на ЧСИ можеш да се убедиш КАКВО се продава и КОЛКО струва -.а ЧСИ искат да продават - но НЯМА какво - спекулациите са на психологическо ниво , за това ви е трудно да ви светнат ламБите и вервате в чудеса ! не вервай-съмнявай се във всяка публично достъпна информация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
или си много ............ или "упорит" или и двете !в момента при ЧСИ има 120 апартамента за София - ПРОВЕРИ в сайта им .....Банките НЕ продават жилища при ЧСИ - те ги продават Повторно ДИРЕКТНОна Купувачите , защото има дост. Купувачи , просто им образуваха свръхочаквания а сега ги разочароват !просто е , но не е за всеки:-------Ето ти обобщена банкова информация , която ми каза една непозната жена!за Отнети по неплащане на ипотека апартамент за 70 000 Евро от 2007 год се е случило следното :(не пиша 2006 да не ме обвиняваш в субективизъм)-----------------76 % от тези апартаменти са купени със самоучастие от 15 до 22 % (самоучастието е чиста печалба) за Банката29 % от тези купувачи са платили по около 7.500 Евро лихви+главница40 % от тези купувачи са платили по около 4.500 Евро лихви+главницаостаналите са отпаднали при шока през септември 2008 --------------------смятай колко им струва на банките най-масовия апартамент СЕГА и защо не продават през ЧСИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
srs
преди 12 години
Виж сега ще ти го обясня с факти, а не с приказки - кой какво казал. Скоро БНБ прие една наредба за увеличаване срока при обявяване на лошите кредити от 6мес. на 1 год. От тук следва какво? Банките имат един срок до около края на годината да тръбят наляво и надясно всичко в полза на ръст. Тъй като няма да се отчитат нови лоши кредити, трябва да се опитат да намерят нови "овце за стригане" и то в кратък срок, че да вържат малко двата края. Съответно да пробутат при ЧСИ някой и друг на по високи цени , че досега на по ниски никой не купуваше. Или изкуственото поддържане на цените продължава, но то е срещу "Господин пазар".Така ще успеят да направят истински бултрап при цените на НИ, но ползите за тях според мен ще са спорни. Особено ако на гърците им вземат еврото в скоро време, че като гледам май ни подготвят за това. Айде със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Да..м , наистина всичко се повтаря! Но...., не толкова БАВНО колкото ви се иска на някои от Вас-----------това се опитах да обясня най-отдолу в поста си - с две думи - пашата приключи , но не защото аз го казвам - Банките го казват а само те имат право да го казват!за другото - обяснението е при психолозите А и при наемодателите - които също ще прочетат само онова което им харесва и ще коригират наемите , без да имате право на глас !---------когато писах , че всичко се повтаря имах предвид , че ГО Повтарят без да ни питат и произвеждат "нетърпеливковци" - независимо от посокатазадай си въпроса - ЗАЩО точно Двустайните вадят напред ???защото точно те се отдават под наем НАЙ-МНОГО и НАЙ-МАСОВО и от тях тръгва Лавината - винаги ударът е на най-слабите места на Пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
srs
преди 12 години
Да..м , наистина всичко се повтаря! Но...., не толкова бързо колкото ви се иска на някои от Вас. НИ са последното нещо в икономиката на една държава което расте. Преди това е нужен поне 2-3годишен ръст на икономиката плюс ред други условия. Ние едва сега отчетохме леко отлепяне в БВП, и всички "нетърпеливковци" скочиха. Още ще почакате, нетърпеливковци, за съжаление . Само тук -там по някой шаран се хваща в мрежите ви. Другите шаранчета са малки и ще трябва да се изчака да пораснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
някога баба ми /мъдра жена казваше:синко , нищо не е последно , колкото и да те убеждават в обратното , като и нищо не е безплатно , колкото и да ти се иска!ако не вярваш - вземи овцете за пример:паша,поене,сън, паша - дотук:стригане , доене , стригане , доене - дотук: и ПАК паша................важното е да НЕ СЕ ОДЕРЕ овцата , че няма да има мляко и вълна!------------------тогава (бях много зелен) си мислех: "баба ми говори глупости" но като "направих" първите бели коси разбрах че всичко е истина.......и при имотите като при овцете-всичко се повтаря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 12 години
същият начин на мислене са имали и нашите прадядовци , когато са били поробени от турците.......... шапка на тояга... ;)!ще изчакаме,ще се снишим , пък може да се появи някой освободител....и чакали 500 год , за да ни поробят руснаците за още 67 год.....--------кой те кара да купуваш-не само след 5 год ;) не си длъжен изобщо да купуваш ;)след има/няма месец ще усетиш ефекта на подобни публикации...........по размера на наема , всички четат и всеки приема за даденост онова което му харесва , САМО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 12 години
Трябва да си *** или луд за да си купиш имот на тези цени.100 000 euro на депозит ми носят скромните 4000 еуро годишно...даже се капитализират...засега живея под наем.След 5 години ще му мисля,ако реша да имам семейство...до тогава шапка на тояга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Евала ти господине/ госпожа за реалната статистика която си написал/а тук. Само когато започнем да сме честни и истински със себе си само тогава ще постигнем прогрес и напредък. Дано повече хора да започнат да разсъждават като теб. ЕВАЛА ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още