IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се нови количествени улеснения в САЩ?

Бъдещето на монетарната политика отвъд Океана зависи от потребителските разходи, смята експерт

08:33 | 01.04.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вместо очакваното от всички покачване на лихвите от страна на Федералния резерв, през тази година можем да станем свидетели на четвърти кръг на програмата за количествено улеснение в САЩ. Тази нестандартна теза застъпи пред CNBC стратегът на Nomura Боб Януа, като по думите му по-високите лихви могат да дойдат евентуално чак в края на 2016 г.

"Ако потреблението в САЩ не се съвземе, тогава защо, по дяволите, Фед ще повиши лихвите?", пословично запита Януа във вторник.

"Мисля, че (второто тримесечие на 2015 г. – бел. ред.) е от решаващо значение. То ще ни даде реална информация за представянето на бизнеса в САЩ".

Потребителските разходи в САЩ са нараснали минимално през февруари, показват последните данни на Министерството на търговията на САЩ. Новите цифри показаха увеличение от 0,1% през миналия месец след спада с 0,2% през януари. Потребителските разходи са отговорни за около две трети от брутния вътрешен продукт в САЩ.

Някои от по-агресивните във вижданията си членове на Фед, като председателят на звеното в Сейнт Луис Джеймс Булард, смятат, че институцията трябва да покачи лихвите още към края на второто тримесечие. В действителност някои икономисти разглеждат подобна стъпка като жизненоважна за ограничаването на балоните на капиталовите пазари. Според тях това би могло да внесе нужната дисциплина на пазара.

Боб Януа призна, че Фед може да покачи "незначително" процентите и по този начин да си издейства "буфер" за евентуално ново понижение в бъдеще в случай на забавяне на икономиката.

Той добави, че без отскок на потребителското търсене в САЩ, американската икономика ще се нуждае от нова програма за количествено облекчаване, за да се справи с опасността от изпадане в дефлация, която е завладяла целия свят.

"Досега отдавахме икономическите данни за първото тримесечие в САЩ на времето... Ако второто тримесечие е по-силно отколкото първото, или не показват значително подобрение, отиваме на покачване (на лихвите – бел. ред.) в края на следващата година".

Федералният резерв започна агресивно разширяване на баланса си скоро след началото на световната финансова криза през 2008 г., осъществявайки програма, която стана известна като QE1 (Quantitative easing 1 – Количествено улеснение 1). След кратко прекъсване Фед започна втори кръг на програмата през 2010 г., а впоследствие – и трети през 2012 г., който нямаше краен срок. Програмата бе официално прекратена през октомври 2014 г.

Всичко за политиката на централните банки четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 2
data
преди 9 години
точно . Ако нещо отличава кризата 29-та и тази в момента е координацията между централните банки на конвертируемите световни валути
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
ДХДО
преди 9 години
Като улеснят ойрото и долара поДскъпне, моат се заемат с ново улеснение на дойлера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
Ще рече, прекаленото лично богатство пречи на системата да се развива. Ако, да речем, съсредоточа в ръцете си 10 милиарда, които нито мога да изям, нито да изпия, нито нищо /за поколения напред нито сам, нито със семейството си/ но, не ги освобождавам за публични цели /напр. да строя балници, детски градини, да спонсорирам университети, общински и др.дейности/ то, тези средства се вадят от икономиката и някой някъде ще трябва да "напечата" нови, които някъде някак да влязат в системата, да са има вода във воденицата. Иначе, тя спира и-ето ви поредната криза. Изводът?Ами, супербогатите там да дарят своите свръхликвидности за обществени цели. Само тогава няма да се наложи ново печатане и обезценяване на натрупаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
"Задават ли се нови количествени улеснения в САЩ?" Значи, интересна работа: Навъдиха си милиони милионери и хиляди милиардери, те "печелят" едни пари, трупат ги /някъде/, вадят ги от потреблението по този начин и...ето ви го запекът на Системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
data
преди 9 години
Точно , т.н. "количествени улеснения" ще продължат докато дълговете не бъдат размити или около 10 г. според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 4
pinoccio
преди 9 години
Световната икономика е хванала системен запек. Трябват й не количествени улеснения, а английска сол. ФЕД трябва да затвори печатницата за количествени улеснения и да отвори солници за количествени облекчения. Планините от дългове ще се превърнат в тор, толкова много тор, че от космоса земята ще изглежда като кравеферма. Оруел е бил пророк, когато е написал "Фермата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още