IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото бъдеще на електроенергията

През следващите 25 години човечеството ще получава електроенергията си по съвършено нов начин, твърди ново проучване

12:22 | 19.07.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бумът на пазара на възобновяема енергия вече се случва. Трилиони долари ще бъдат инвестирани в сектора през следващите 25 години, което дълбоко ще промени начина, по който хората получават електричеството си. Това сочи нова прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) за световния енергиен пазар до 2040 г.

Според BNEF съществуват шест големи фактора, които ще се отразят на енергийните пазари през следващите 25 години.

Цената на слънчевата енергия продължава да пада

Цената на слънчевата енергия ще продължи да спада, докато не стане най-евтината форма на енергия на все повече национални пазари. До 2026 г. големите соларни централи ще бъдат конкурентни в по-голямата част от света, твърди BNEF. Цената за поддържане на фотоволтаична слънчева електроцентрала ще спадне почти наполовина през следващите 25 години, дори ако цените на изкопаемите горива се вдигат.

Слънчевата енергия в крайна сметка ще стане толкова евтина, че ще надделее над електроцентралите, които ползват изкопаеми горива, дори над вече съществуващите въглищни и газови електроцентрали. Въглищата бяха в основата на индустриалната епоха. Следващите 25 години обаче ще сложат край на това господство.

Слънчевите милиарди ще се превърнат в слънчеви трилиони

С поевтиняването на цената на слънчевата енергия инвестициите ще се повишат. Според BNEF инвестициите в слънчевата енергия ще достигнат 3,7 млрд. долара до 2040 г. Само слънчевата енергия ще формира повече от една трета от новия световен енергиен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Явно никой не е чувал за твойта физика, защото в Калифорния, Флорида, Индия и т.н. се изграждат огромни фотоволтаични мощности без никакви държавни субсидии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
България е много далече от това да има 50 или 100% ВЕИ, така че има достатъчно мегдани за бъдещи много по изгодни договори от сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Описал съм стратегиите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558и не съм много съгласен с Жак Фреско за ''кръговете'' защото много роботизирано и изкуствено ми изглежда но колкото повече се отлага трансформацията на света за функциониране без петрол толкова повече ще се налага да се предприемат крайни действия и затова се ядосвам ,че още 1974год. се знаят нещата но въпреки това САЩ са убили милиони вместо да се отказват от петрола и 1996год. убиха ел.колата Престъпления на САЩ срещу човечеството са много и съм обяснил подробно защо и как - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 7
Fiscalist
преди 8 години
Чистата енергия от възобновяеми източници е най-омразна на руските ***, защото им бърка директно в рублите от газпром. Щом Германия (индустриалният център на Европа) може да разчита основно на ВЕИ, значи става за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 14
The.Engineer
преди 8 години
Тази статия са глупости а таркалета.Доказано,е, че против физичните закони, никой не може да ходи. А те доказват, че във фотоволтаиците бъдеще няма, освен ако не се използват за осветление на знаци, билбордове и навсякъде другаде където не може да се докара електричество по конвенционален начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Жак фреско и проекта ''Венера'' - https://***.thevenusproject.com/bg/ Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?! и сега глобалното затопляне може да необратимо Престъпления на САЩ срещу човечеството са много и съм обяснил подробно защо и как - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
коки
преди 8 години
Five Seismic Shifts To Shake Global Electricity Over Next 25 YearsBNEF's forecast to 2040 sees $2.2 trillion boom in small-scale solar as consumers seize control of their power, and weaker growth in electricity demand, but prospects for the climate are bleak... more : http://about.bnef.com/press-releases/five-seismic-shifts-to-shake-global-electricity-over-next-25-years/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
grainis
преди 8 години
Новото енергийно бъдеще се казва Омаса Газ (Ohmasa или Omasa gas).Това е идеалното, чисто и евтино гориво - модифициран оксиводороден (ННО) газ - МННО, получен от виброелектролиза на вода. Има много линкове с патента на откривателя - японеца д-р Рюшин Омаса (Ryushin Ohmasa) и видео.- https://***.youtube.com/watch?v=NUPE0Z9V82EОткритието на този газ е може би най-великото откритие след откриването на Америка. До десет години на земята няма да се ползва друго гориво освен това. За разлика от ННО, МННО може да се компресира, втечнява, пълни в стандартни CNG бутилки и цистерни и да гори в двигатели и горелки самостоятелно, без да се смесва с друго гориво. Не може да бъде възпламенен от искра при обикновени условия. Няма течове, рекупериране и наводородяване на бутилките. Ел.енергия за добива му може да се получава от соларни панели, когенератори или от мрежата. Вече имаме електролиза под 0,8 Wh/L, така че добивът може да бъде автономен, като изключим консуматива - вода. grainis***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
alexx
преди 8 години
Иновациите нямат значение за България, защото вече се набутахме с 25-годишни договори за изкупуване на ВЕИ на високи цени. Длъжни сме да ги купуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Въпросите които трябва да си зададем са :1) колко са запасите на петрол и газ за което си има наука геология 2) на колко процента може да се откажем от петрола 3) колко е технологичното време за трансформация на транспорта ,енергетиката и селското стопанство В Уикипедия е добре обяснено за обема ,масата и състава на Земята но не се казва колко петрол и вода има - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485 При сегашните технологии Земята може да изхрани 20 000 000 000(милиарда) жители но има гладуващи заради лихвата и сребролюбие но това е отделна тема на разговор.Изхвърля се 50% от храната и ако няма петрол е особено но Земята може да изхрани 7-8 милиарда - http://***.youtube.com/watch?v=E1VlleIzHQY и според доклад на ООН - дал съм линкове в публикацията си във фейсбук Според доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода - ''Всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още