IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Харченето на фискалния резерв за оперативни разходи е недопустимо

"Това е лош знак за външните инвеститори, които така нямат яснота за бъдещето", смятат анализаторите от Института за пазарна икономика

13:24 | 28.05.10 г. 15
Автор - снимка
Създател
ИПИ: Харченето на фискалния резерв за оперативни разходи е недопустимо

Харченето на фискалния резерв за оперативни разходи е недопустимо и е извън всякаква икономическа логика, заяви на пресконференция икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова.

По думите й това показва неспособността на правителството да направи балансиран бюджет и е лош знак за външните инвеститори, които така нямат яснота за бъдещето.

Приходите в бюджета за първото тримесечие на тази година са с 19 на сто по-малко на годишна база, а разходите за същия период растат със 17 на сто, посочи тя. Това показва, че ръстът на разходите не се дължи главно на сключените от предишното правителство договори с фирми, а в голяма степен на решения на сегашното правителство, смятат от института.

От ИПИ подкрепят съкращаването на разходите в държавната администрация, но смятат, че те трябва да се съкратят с 20 на сто за всички министерства и ведомства.

Като цяло оповестената актуализация на бюджета предвижда дефицит от 2,2 млрд. лв., като събраните приходи са с 1,91 млрд. лв. по-малко, трансферите - с 220 млн. лв. по-малко, а разходите са с 475 млн. лв. повече, посочиха от института.

Петър Ганев от ИПИ подчерта, че според актуализацията на бюджета спрямо миналата година приходите ще бъдат с 1,4 млрд. лв. по-малко, а разходите - с 850 млн. лв. повече.

Проф. Ричард Ран, който е председател на Надзорния съвет на института, заяви: „Изключително лоша идея е да се използва фискалния резерв за финансиране на бюджетния дефицит. Тези средства би трябвало евентуално да се ползват за капиталови вложения.“

На въпрос на Investor.bg от ИПИ посочиха, че не препоръчват и увеличаване на външния дълг, тъй като сега сме в благоприятно положение при съотношението външен дълг към БВП.

Относно предвидените 116 млн. лв. субсидии за тютюнопроизводителите, Костадинова коментира: „Не приемаме логиката да се субсидират едни социални групи за сметка на други. Това е безобразие, особено в условията на криза.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Но разбира се няма нищо странно нали ИПИ разработиха и икономическата политика на БСП. Така харченето на излишъка за инфраструктура се надяват да се повтори действията на БСП от 2008 с излишъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Разбира се че за капитални вложения ще предложат. Това е най-лесния начин едновременно да бъдат ограбени парите от излишъка и в същото време да се задълбочи кризата в България, тъй като ще устанем хем без буфер - което и при действията на правителството може да стане, но и без възможност за спиране на срива на потреблението в България и от буквално падане в безтегловност на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Тези се шегуват до 2007 година постянно тръбяха как не трябва да има излишък. Сега пък говорят как не трябва да се пипа. Направо могат да се използват като индикатор да се прави обратното на това което казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още