IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата система абсорбира 8 млрд. лв. лоши кредити за 4 години

Банките вече гледат по-смело напред, въпреки че имат още много работа по изчистване на проблемите от кризата

07:58 | 23.12.11 г. 27
Банковата система абсорбира 8 млрд. лв. лоши кредити за 4 години

Банковата система вече е абсорбирала над половината от негативните ефекти на кризата по отношение на лошите кредити. За периода 1 януари 2008 - 31 октомври 2011 г. разходите за обезценки са за 3,7 млрд. лв.

Това на практика означава, че вече са провизирани близо половината от лошите кредити, като по данни на БНБ кредитите с просрочие над 90 дни са 14,45% от всички отпуснати към 30 септември 2011 г.

Кредитите и вземанията на банковата система към 30 септември 2011 г. са за 60 млрд. лв., като 14,45% от тях представляват 8,7 млрд. лв.

Банковата система всъщност е абсорбирала повече, тъй като за периода от 1 януари 2008 г. до 31 октомври 2011 г., освен заделените провизии (обезценки) за 3,7 млрд. лв., е увеличила капитала си с 4,08 млрд. лв. - от 6,2 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв. към 31 октомври 2011 г.

Тоест освен разходите за обезценки, банковата система е натрупала капиталови буфери, основно чрез печалба, а също и чрез увеличение на капитала.

Общо за почти 4 години банковата система на практика е абсорбирала 14,45% лоши кредити и на година може да абсорбира по 2 млрд. лв. нови проблемни кредити.

"Лошите и преструктурирани кредити" обаче са 22%, или с около 7,5 процентни пункта повече от тези с просрочие над 90 дни.

Тук обаче има няколко важно особености. На първо място преструктурирани кредити често са такива, при които банката е дала на част от кредитополучателите си да плащат в продължение на 1 или 2 години с 30% по-малка или дори с 50% по-малка вноска поради текущите им финансови проблеми. Част от тези кредити отново ще станат редовни.

Също така в масата лоши и преструктурирани кредити има обезпечения, които банките ще успеят да продадат и да възстановят част от капитала си. Тези реинтегрирани провизии ще бъдат чиста печалба за банките и може да видим ефект на рязко увеличение на резултата им в бъдеще.

Дори лошите кредити да достигнат 22%, това би било общо 12 млрд. лв., което означава, че на банките им са необходими още само 2 години, за да абсорбират напълно такъв обем от проблемни кредити. Защото досега са абсорбирали 8 млрд. лв. чрез печалба и обезценки, а в следващите 2 години могат да абсорбират по 2 млрд. лв. годишно.

Разбира се банките не желаят да абсорбират кризата за сметка на печалбата си и още по-малко на вече натрупания капитал.

Годината донесе и доста новини за отделните банки.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Съгласен съм с тебе, а и моят опит показва, че колкото повече са "зомбита" по форумите, толкова е по-близо събитието да се случи!В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Това е една пирамида за ограбване на обикновеният човек.Създаването на еврото бе нужно на големите банки, за да може експанзията на фалшивите им пари да продължи отвъд националните им граници. Когато не могат повече да продължават да растат, те умират. Всъщност от монетарна гледна точка еврозоната е една утопия.Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят. По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
ДА БЪЛГАРИЯ е толкова стабилна че, в нея вече БЪЛГАРИТЕ са на изчезване. А Банковата система е Стабилна, като "Титаник" на дъното на океана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Между другото интересна статия в хумористичен вид иска да покаже в какво се състои кризата: http://***.bloggingstocks.com/2009/03/05/the-financial-crisis-and-bailout-explained-with-bar/(статията е на английски)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
dobribozhilov
преди 12 години
Аз съм на работа още от сутринта като се събудя. Компът е до мен, и това работя. Във форумите влизам в почивките. Добре е когато се дискутира нещо да се дискутира самата теза, а не да се оплюват изказалите я, без нито дума по тезата.Моите тези обикновено са абсолютно непробиваеми и математически обосновани и затова често се случва глупостта да се нахвърли отгоре ми, останала без аргументи срещу тезата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ох аман от разбирачи. Ако толкова много ги разбираше нещата в 10 ч. сутринта щеше да си на работа, а не да безделничиш във форумите. Ей покрай тази криза вече се почудиха с какви глупости да си запълват времето хората без работа цццц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
dobribozhilov
преди 12 години
Банковата ни система е толкова стабилна, колкото е стабилно най-слабото и звено. След него всички ще бъдат пометени от масово теглене на депозити. Това е неизбежно, защото правителството в момента няма пари, за да спасява банки чрез национализирането им. Т.е. когато изгърми първата (кандидати за това са ............., но скоро може и други да изплуват), ще последва фалит, квестори, намеса на Фонда за депозитите, ще се види, че пари там няма, и после - "1996 Презареждане". Тия статистики са бошлаф работа - те са част от пропагандата на БНБ и банковото лоби, за да удължат агонията. Обективните факти са, че има банки, които бавят примерно преводи, раздуват такси, не изпълняват указания за набиране на капитал и пр. Има и банкери, които се спасяват вече - напр. старото ръководство на ..............., което напусна и натресоха банката на заместниците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
bbzz24
преди 12 години
Т.е. искаш да кажеш, че банковата ни система е била в несъстоятелност само до преди годинка???Онова за събиране на преструктурирани кредити също звучи много смешно: ами нали Фич вчера ни каза, че голям риск пред БГ банките е раздаването на кредити на свързани лица... а ти очакваш те да върнат кредитите, които са дали на себе си само и само банката да излезе на печалба? т.е. да реализират печалба от собствените си средства. Активите/обезпечение били продаваеми, пак предизвиква смях в залата: та това са хотелчетата по Банско и морето на самите тези свързани лица, колко до момента са продадени, за да загуби лицето и да спечели банката?населението за 11 месеца спестило по 1350 на глава работещ... или по 23% от нетния среден доход? да вЕрваме ли? значи вивутуркат на месец с 400лв.или и тази статистика е криво разбрана от теб? май включва и депозити от граждани в чужбина, сигурно и на чужденци (гърци).защо не си връщат кредитите? изглежда, че теглят кредити, за да правят депозити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още