IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата система абсорбира 8 млрд. лв. лоши кредити за 4 години

Банките вече гледат по-смело напред, въпреки че имат още много работа по изчистване на проблемите от кризата

07:58 | 23.12.11 г. 27
Банковата система абсорбира 8 млрд. лв. лоши кредити за 4 години

Банковата система вече е абсорбирала над половината от негативните ефекти на кризата по отношение на лошите кредити. За периода 1 януари 2008 - 31 октомври 2011 г. разходите за обезценки са за 3,7 млрд. лв.

Това на практика означава, че вече са провизирани близо половината от лошите кредити, като по данни на БНБ кредитите с просрочие над 90 дни са 14,45% от всички отпуснати към 30 септември 2011 г.

Кредитите и вземанията на банковата система към 30 септември 2011 г. са за 60 млрд. лв., като 14,45% от тях представляват 8,7 млрд. лв.

Банковата система всъщност е абсорбирала повече, тъй като за периода от 1 януари 2008 г. до 31 октомври 2011 г., освен заделените провизии (обезценки) за 3,7 млрд. лв., е увеличила капитала си с 4,08 млрд. лв. - от 6,2 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв. към 31 октомври 2011 г.

Тоест освен разходите за обезценки, банковата система е натрупала капиталови буфери, основно чрез печалба, а също и чрез увеличение на капитала.

Общо за почти 4 години банковата система на практика е абсорбирала 14,45% лоши кредити и на година може да абсорбира по 2 млрд. лв. нови проблемни кредити.

"Лошите и преструктурирани кредити" обаче са 22%, или с около 7,5 процентни пункта повече от тези с просрочие над 90 дни.

Тук обаче има няколко важно особености. На първо място преструктурирани кредити често са такива, при които банката е дала на част от кредитополучателите си да плащат в продължение на 1 или 2 години с 30% по-малка или дори с 50% по-малка вноска поради текущите им финансови проблеми. Част от тези кредити отново ще станат редовни.

Също така в масата лоши и преструктурирани кредити има обезпечения, които банките ще успеят да продадат и да възстановят част от капитала си. Тези реинтегрирани провизии ще бъдат чиста печалба за банките и може да видим ефект на рязко увеличение на резултата им в бъдеще.

Дори лошите кредити да достигнат 22%, това би било общо 12 млрд. лв., което означава, че на банките им са необходими още само 2 години, за да абсорбират напълно такъв обем от проблемни кредити. Защото досега са абсорбирали 8 млрд. лв. чрез печалба и обезценки, а в следващите 2 години могат да абсорбират по 2 млрд. лв. годишно.

Разбира се банките не желаят да абсорбират кризата за сметка на печалбата си и още по-малко на вече натрупания капитал.

Годината донесе и доста новини за отделните банки.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Не са чак толкова добре нещата - 60 милиарда кредити + лихви са тежко бреме за БГ при очертаващата се перспектива. Ако банките са в състояние да абсорбират по 2 милиарда годишно то за 10 тина години ни е гарантирано нанадолнището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Някой индивиди с нечленоразделна реч се се опитват да изказват мнения без да разбират, че Мозъчните гънки не се виждат, но като ги няма си личи.Щом щастието им зависи, от това какво прави Патилан, dobribozhilov или някой друг, значи имат сериозен житейски проблем.И объркване има естествено. А е толкова просто, сайтовете за запознаства да си ги потърсят в Гугъл......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 11
avramcho
преди 12 години
RE: пост 4------добромирчо , това че "компа" е до теб не е голям Плюс..........Ивана,Драгана,Азис....също имат кумпютури Потърси малко данни - не се впускай в стадно "въодушевление" Пари има премного - Даже се изляха още по-много ;) ;)---------------------------------http://***.dnevnik.bg/pazari/2011/12/21/1731473_ecb_nalia_v_bankite_bezprecedentnata_suma_ot_489_mlrd/#comments----------------------------Кризата започва когато трябва и свършва пак когато трябва .Кризата е средство за дългосрочни инвестиции , а мнението на такива като теб и Патилан (който има още много да пати) е просто мнение..........слънцето винаги изгрява от изток---------както казват мъдреците : когато всички се убедят в нещо - значи е време за разбиване на убежденията .........най-лесно се работи с единомишленици ;) - потърси психолог да ти го обясни или гледай филма "Възходът на парите" , не случайно ПАК го излъчват........това няма как да го разбереш само с кумпютура..........трябва и акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
Stefanov L.
преди 12 години
Интересно как постигат тези големи печалби банките. Имат 15 милярда евро депозити на граждани и фирми за който плащат лихви около 5,5%. Имат лоши и преструктурирани кредити 22% мимимум или 12 милярда евро от който нищо не печелят, а раздадените кредити са за 60 милярда евро, при лихви от около 9.5% годишна .Разликата която остава за тях е 4%Или брутната печалба на всички банки е 1,32милярда.Като се приспаднат разходите за издръжка и данъците който трябва да платят и т.н.излиза, че печалбата им идва само от таксите и комисионите.Страно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
В България, нещата са крайно тревожни!!!Забравихме, че източник на богатство са хората. Човекът създава материални блага, човекът е способен да твори. Не знам дали осъзнаваме прогнозите, че българите ще станат 5 млн. след 2 години. Това е чисто и просто реалността, че няма млади хора, всичко опустява.Така че в каквото и да инвестира човек, аз не виждам за тази държава добро бъдеще, защото просто няма кой да прави играта. Имаме около милион и нещо пенсионери, при 230 лв. средна пенсия, това са 230 млн. месечно или милиард на тримесечие или 4 млрд. годишно и това ще се увеличава. Ами за 10 г. 40 млрд. лв. кой ще ги плаща, когато няма деца, когато абортите надвишават ражданията?Тук ще се оправим тогава, когато тази територия, която носи географското название България, се насели с някакви други хора.Още цифри искаш ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Математическите обосновки, са от празните кратуну на бакерите в празните кратуни на овцете. Те само 22 години с цифри ви зомбират, какви цифри в Бананова република искаш да чуеш........че, да ти спретна една две статийки!Когато говорим за пари. Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надут от лихвата. Лихвата е кражба, защото тя не е доход за извършена полезна работа, а възнаграждение за лентяйство. Лихвите не само са нетрудов доход, но преди всичко това са липсващите пари за заплати на работниците, за подобри условия на труд и т.н. Има разлика между истинските пари, основани на реалните стоки и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита. Историята на пари познава: медни монети, дървени плочки, жетони за бензин, ваучери за храна, биткойн и какви ли не други измишльотини всички те с по-голяма стойност: от пресования памук с малко мастило по него наречено американски долар или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
citizen_bg
преди 12 години
Вече така са ни подредили, че и да сме вън, и да сме вътре - все сме "вътре". :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mapto
преди 12 години
Много добър анализ. Поздравления!Наистина има неща, които могат да се оспорят, но без анализа нямаше да има дискусия. И все пак освен първия коментар не съм видял "математически обоснована" критика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Да не си мислите, че ако стане разпада на еврозоната и еврото, по-точно като стане, ще има предупреждения, подготовки, даване на възможност на хората да реагират с цел да загубят най-малко?Който мисли така, да си свери часовника..... Рухването ще е жестоко с поголовно обедняване на всички, не говоря само за България...Че как иначе ще наложат Новия Световен Ред...?Лева е вързан с еврото а то скоро ще е вързано с въздуха!Скоро целият ЕС ще се разпадне и това ще е новина. Не на НАТО, вън България от ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Значи работата е много проста след като се разпадне евросъюза, ще се случи още един последен голям обир над Бъгарите.След като еврото много я закъса ще ни спретнат деноминация на еврото, както го направи Костов(злият дух). Така паричките спестени от народа в банките ще станат собственост на банките. Драстична деноминация обаче е опасно да се осъществи, защото наред с "ползата"от ограбване на спестяванията има и "загуба" от това, че длъжниците ще връщат по малко, а това не искат да си позволят!Ето защо, ще го правят поетапно и полекичка, като пиявици или кърлежи смучат по малко кръв, за да е жив донора! Преструктурират лошите кредити, натискат длъжницити да си ги изплащат.Бойко..вата точно това прави. Пусна съдия изпълнители и мутри по длъжниците да им пият кръвта, да съдят без да дават възможност на длъжника да се защити и тн.Ако бяхме в римско време накрая щяха да ни продадат нас и нашите семейства като роби и тн......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още