IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР обмисля отнемането на лиценза на ЧЕЗ

Проучваме възможностите за разсекретяване на договорите за ЕРП-тата и AES "Гълъбово" и "Контур Глобал", заяви икономическият министър Добрев

19:03 | 17.02.13 г. 13
ДКЕВР обмисля отнемането на лиценза на ЧЕЗ

Държавната финансова инспекция е установила нарушения на приватизационния договор на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което доставя електричество за Западна България. На базата на този доклад Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала и до дни ще стане ясно дали лицензията на дружеството ще бъде отнета.

Ако се стигне дотам – ще бъде назначен служебен оператор, който да поеме функциите на ЧЕЗ преди да бъде избрана нов доставчик.  Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на извънреден брифинг след масовите протести срещу високите сметки за електричество, провели се в цялата страна. 

Ситуацията е била обсъдена на заседание между премиера Борисов, икономическия министър Добрев и представители на Държавната финансова инспекция. 

Нарушенията на ЧЕЗ са свързани с възлагането на договори с външни изпълнители, но без да бъде провеждан търг. „Вратичка в Закона за обществените поръчки им е позволявал това. Ще предприемем действия този пропуск в закона да бъде оправен”, допълни Добрев.

Тепърва ДКЕВР ще трябва да изясни дали това нарушение е причина за отнемане на лизеценз. „Не мога да говоря от името на регулатора, но им благодаря, че са се самосезирали по този казус”, допълни още министърът в отговор на въпрос за неговите очаквания за бъдещето на лицензията.

Той уточни още, че юристите в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) анализират възможността да бъдат разсекретени договорите с електроразпределителните дружества, както и с частните AES „Гълъбово” и „Контур Глобал”. Съдържанието на тези договори е от висок обществен интерес и по тази причина би могло да бъдат разсекретени на базата на Закона за достъп до информация. 

Добрев коментира още, че ще задължи електроразпределителните дружества да не прекъсват тока при подадена жалба относно сумите за плащане. „При констатирани резонни високи сметки дружествата ще трябва да предоставят възможност за разсрочено плащане за три месеца”, допълни още министърът.

От другата седмица ще бъдат започнати стъпки за законови промени, които да гарантират ежегоден контрол по отношение на всички участници по веригата за формиране на цените на енергията. Одитите ще бъдат извършвани от Държавната финансова инспекция, ДКЕВР, Сметната палата и Комисията за защита на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Itrade
преди 11 години
Що пускате такива сензационни заглавия бе !"Става въпрос за 13 акта за административни нарушения, по които предстои да бъдат наложени глоби. Дружеството не е провело и обществени поръчки на стойност около 500 хил. лв., за които е било задължено."Затова ли ще им отнемат лиценза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Дрън-дрън! ЧЕЗ им виновни на гнидляците и Семерджиев, ! Нали още като дойде Боко първо с ЧЕЗ се разбраха и се прегърнаха, Семерджиев колко години е през ден в ефир - сега го видеха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още