IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

139
rate up comment 16 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
е така ако гледаш на нещата...Великобритания е сбирщина от на практика чергарски племена от северна Европа(и до преди 4-5 века са били девета дупка на кавала), за това и толкова пламенно се опитват да си припишат част от наследството на Рим. Франция-келти, гали, германски племена, хуни(включително българи) и т.н. Германците пък си пренаписват историята яко описвайки всяко що-горе успяло племе за германско. Испанци-маври, гали, келти, семити и т.н. Унгарци-хуни, келти, "германски племена" и т.н. Австалийци-сбирщина от каторжници+аборигени. Американци-няма да изброявам:) А ако помолим друг да ни управлява-ще стане както с чуждите инвеститори в енергетиката-по-добре ли стана?Относно 7те века- България(в днешният си формат) е тук от 13 века-два пъти повече. Ако се загледаш внимателно в историята на Османската империя-през по-голямата си част тя е световна сила и има един относително кратък момент на упадък(около век), а като цяло тя се е управлявала от християни или потомци на християни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
138
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
чудесна статия. И аз не виждам смисъл от Велико народно събрание. А и като се сетя в миналото кои са го искали(и кои са искали промяна на конституцията) направо съм против. А и Чл. 153. от Конституцията на РБ гласи: Народното събрание може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията с изключение на тези, предоставени в правомощията на Великото Народно събрание.А тия които са предоставени на ВНС са...абе нямат отношение по темата. Това всеки начинаещ юрист може да го каже.Но! Не е задължение на масите да са юридически грамотни, а както си правим образованието излиза, че не е задължение и да сме чели Конституцията. Макар, че го препоръчвам на всички за по-висока обща култура. Жалко е, че ББ даде оставка. По принцип не мога да го трая, но не съм очаквал такава абдикация. И то точно сега. Дали ще е програмно или служебно правителство, то реално ще има само една голяма задача(поне официално)-да организира изборите. Каквото и да се промени ще е след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
137
rate up comment 15 rate down comment 0
ivanalex2
преди 11 години
Статията показва 2 неща: че тълпите не са наясно какво искат и самия автор също не е наясно какво да се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 11 години
Много неща и въпросителни могат да се решат с едни добър закон за електроните референдуми . Това ще реши доста неща :1. Ако е направен кадърно същият може да представлява един вид долна камара на парламент - Идеята е на Императора :)2.Ще доведе до пряко ангажиране на хората с управлението на страната3.Ще затвори пропастта между дигиталното общество и аналоговата държава4.Ще увеличи натиска и контрола на гражданите върху институциите5.Ще увеличи прозрачността в управлениетоп.п. Доста по лесно решение от промяна в Конституцията , политическия ред и др. подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 16 rate down comment 1
tati
преди 11 години
Вече 3 седмици откакто започнаха протестите се пропуска нещо много важно неработещата правораздавателна система вече 23 г. "Манипулирана статистика е информацията, която ни се дава за справяне с мафията. 23 г. правораздавателната система си прави оглушки. Сега се говори за енергоразпределителните дружество. Нима прокуратурата не можеше да влезне още по времето на Лидия Шулева, когато тя прададе на подаръчни цени ЕРП-тата.Толкова години вече се говори за енергийна мафия, но защо никой не извади тези хора на светло, които участват в нея. Защо протестиращите са пред празния парламент, а не отидат пред Съдебната палата, а искат промяна на политическата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 19 rate down comment 1
tati
преди 11 години
ТИЯ , КОИТО ИСКАХА ДА ЗАПАЛЯТ ДЪРЖАВАТА , САМО ЗА ДА ИМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ , СЕ РАЗКРИХА--СЕРГЕЙ , ДОГАН , ТРАКТОРА....И ЧАСТИЧНО УСПЯВАТ..ЗАЩО..НЕ ТРЯБВАШЕ ИЗБОРИТЕ ДА СА РЕДОВНИ , ЗАЩОТО ПРЕДСТОЕШЕ ОТКРИВАНЕ НА МНОГО ОБЕКТИ-МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ , ДУНАВ МОСТ И МН.ДР.КОИТО ГАРАНТИРАХА НА ГЕРБ СИГУРНА ПОБЕДА...ЩЯХА ДА ИЗЛЕЗНАТ НАЯВЕ РАСЕКРЕТЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЕНЕРГИЙЙНАТА МАФИЯ-Р.ОВЧ. И ПР.--СЕРГЕЙ ТРЯБВАШЕ ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД КОМИСИЯ ЯНЕВ , ЩЕШЕ ДА СПРЕ АЕЦ И МН.ДР.КОЛКО ЖАЛКИ ХОРИЦА...ЗАТОВА-ПОД 4% И ЗАВИНАГИ ВЪН.ЗАЕДНО-КОСТОВ ,СТАНИШЕВ ,ЛЮТВИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 15 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Естествено, когато говорим за кредитиране от страна на централните банки имам предвид само добре обезпечено кредитиране. Т.е. много ниско рисково или направо безрисково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 14 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
----------------* Под кешово богатство имам предвид не само пари в брой или на депозит, но и всички форми на обществено гарантиран дълг (като ДЦК).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 15 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Мави,Пълната прозрачност и електронното правителство са мерки насочени към подобряване ефективността, дисциплината и морала на държавната и общинските администрации. Които, независимо от това каква ще е системата, трябва да са точно такива - ефективни, дисциплинирани и морални. А ако говорим за икономическата система, то освен двата класически варианта изложени от теб, има и трети - компромисен. Той се свежда до това да има таван на кешовото * богатство (достатъчно висок - милион/и, но все пак таван), като всичко над този таван първо се облага по-високок данък, а останалото задължително се инвестира в некешови активи. Естествено за сметка и риск на притежателя (инвеститора). Отделно кредитирането може да се пренасочи от кредитиране от частни пазари към кредитиране от централните банки. Последните (за разлика от частните пазари) имат предимството, че могат да кредитират на нулеви лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 15 rate down comment 0
N.Genov
преди 11 години
Имаме: - Свиване на БВП и следователно свиване на данъчните приходи - Икономика в големия си процент е сиваДържавата, за да осигури пари за нормалното функциониране е необходимо да изкара сивият сектор и да го принуди да плаща данъци. Нали така?Кой е виновен за фалита на малките фирми? Малките фирми, които не работят в съответсвие със закона или държавата, която е решила да си събере данъците от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още