IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

149
rate up comment 17 rate down comment 2
ignatpen
преди 11 години
Е как! Бойко бяга от отговорност с този ход и печели време хората му да доокрадат каквото е останало за крадене!най некадърното и ченгесарско правителство. Май треа да отидем на палатки и пред болница Лозенец. Бойко си помисли, че ще избяга и ще се скрие, но ще му търсим сметка докрай. Няма по- големи наглеци от Бойко и ГЕРБ. Представяте ли си 97ма Жан Виденов да беше казал аз не съм виновен - те всички са виновни, аз подкрепям протестите. Излиза, че Жан е 10 пъти по голям мъж от Бойко Борисов. Бойко за нещо да е носил отговорност? Сега ще си оправи кръвното и ще оглави протестите пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148
rate up comment 15 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
Не съм съгласен! Вземете за пример Южна Корея, до 1945 са били под японско владичество. След освобождението населението се е препитавало от земеделие. А днес са 12-та икономика в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
147
rate up comment 20 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
При борбата с монополите - още не е ясно дали протестът се е провалил. Визирам промените в закона за енергетиката. Да видиме законът в Държавен вестник, приложението му - пък после да говорим...Да видиме резултатът от действията на прокуратура и данъчни - виж те могат и да се провалят, обратното ще е просто една приятна изненада...Монополи обаче има не само в енергетиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
146
rate up comment 15 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
:) тъкмо си ни е време. Иначе ще изгорим баницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
145
rate up comment 15 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
прав си. Ето това е нещо за което мога да обвиня БСП. Само, че в предишната им форма-45 год. си нямал право да говориш и изведнъж трябва да има хора, които да говорят. Зор. От къде? Ние все още нямаме тоя манталитет. За Исландия-не вярвам да успеем да го приложим. Те са шепа народ-колкото Пловдив. За жалост смятам, че просто ни е рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
144
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Съгласен съм с написаното. Лошото е че, всички които имат свестни идеи и що-годе яснота какво и как да се промени/вкл и в този форум/, няма да изложат идеите си. Всичко се обръща в една политическа говорилня и плюнки. Не си вадим поуки, "седим в казана и дяволите без работа".Не става без представителство. Не става с "народовластие" от "онзи" тип. Та дори и сега определението е НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ от `нам коя си партия. Има модели от които можем да почерпим опит. Адаптиран разбира се. По горе е даден пример с Исландия. А държави и народи много. Опит също. Иначе си отиваме към оная теория за Нов Световен Ред. Богата класа тарикати държи в подчинение маса електорат.Глобализация, пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
143
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Това е начало на конструктивни идеи. А тази http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=41958&st=0 , също вече има поддръжници и се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
142
rate up comment 15 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gnPQBmcGZS0ЕТО ТОВА ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ ХОРАТА!НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА УЩИПАНИ МОМИ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
141
rate up comment 16 rate down comment 0
tati
преди 11 години
На всички е ясно, че няма такова правителство, което ще взема да намачка, да убива, да арестува българския народ" !!!!! Айде сега да си направим партия на НАРОДА и да си направим изборите со кротце- со благо и да си гласуваме за нашата НАРОДНА партия и тогава да го духнат другите партии !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
140
rate up comment 18 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а това можеш да го кажеш, само ако не работиш в малка фирма. За събирането на данъците-чудесно е. Допускам, че вече повече се отчитат както трябва(даже го вярвам). Но не това е проблема-проблема е, че много малки фирми бяха ощетени със забавянето на плащанията-ако забавиш на ГБС(или друга голяма фирма) 10 мил. с 6 месеца, ГБС ще издържи. Ако забавиш на малка строителна фирма(подизпълнител) 10 000 лв с 3 месеца, то тя най-вероятно ще фалира. Има и друго-ако смяташ така за данъците, то тогава дайте да вдигнем и мин. заплата на 1000 лв(както иска Волен:) )-някой нямало да издържи-дреме ми на шапката. Знаете ли защо имаме един от най-добрите интернети в света(даже най-добър в съотношение цена качество)? Няколко причини-1. Прескочихме няколко технологични стъпки 2. Имаше ужасна конкуренция в началото. Тя разбира се беше постигната именно с криене на данъци и други закони. Но Apple и Microsoft(a и Facebook) например са започнали по същият начин(или подобен)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още