IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

129
rate up comment 14 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Основното въздействие на кризата е да поляризира обществото.По време на криза хората по емоционално се идентифицират като членове на все по.малки социални групи. Това може би е в резултат на гнева, който съпровожда кризата, защото всяка социална единица непрекъснато намира причини да бъде неудовлетворена и да атакува своята противоположност.За това и по време на криза популизма става сила, защото класите се поляризират.Така кризата поражда, стачки, расови конфликти, преврати и войни!Ето че след Арабската пролет и у нас нещата се развиват по учебник!Иначе анархията, която някои създават днес, утре първа ще им дръпне килимчето под краката!На хората им било писнало от всичко.Каквато и промяна да се случи, докато кризата не мине ще продължава да им писва, без значение дали ще има Велико народно събрание и без значение дали всички политици от прехода ще са в затвора.Хората ще са гневни докато не сменят отрицателната си нагласа с положителна и не се мине дъното на кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Предполагам, че според характера, аудиторията и квалификацията на потребителите на този сайт основните предпочитания за справяне с проблема ще бъдат от "дясно от центъра" до "силно дясно", или казано най-ясно - брутален либерален капитализъм с бледа сянка на държава, то тогава справянето с бедността, глада и безизходицата на широки маси от населението трябва да бъде също така радикално - изтикване извън населените места, за да не се замърсява инфраструктурата с трупове...Трябва само партия с такава програма да спечели изборите и да вземе властта... Piece of cake! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
До сега обществените системи са се реализирали в два основни варианта:1. Всеки за себе сии2. Един за всички - всички за един.От тези, които познаваме отблизо, традиционният капитализъм е от първия вид, а комунистическия социализъм - от втория.Първата система толерира силните при разпределение на благата, а те се грижат за подопечните им семейства, наемни работници и пр. Слабите отпадат от процеса и отмират заедно със семействата и подопечните им.При втората система се подтискат и експлоатират силните, като слабите получават защите и дори привилегии. В тази система няма бедни, защото няма богати (Лао Дзъ) а децата, старците, болните и недъгавите са грижа на обществото.Остава да се реши като за 21 век какъв тип общество ни устройва!Всичко останало е манджа с грозде - соцкапитализъм (Европа), който вече показа къде води и капиталсоциализъм (Китай), който скоро ще засмърди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Абе що се правите на хванати с капан на Витоша?Какви електронни правителства, какви Костов, Овчаров и Премянов?!Тука става дума за смяна на системата! Няма никаква разлика кой ще язди държавата - Бойко, Костов, царя, Доган, Станишев, лудото Яне, болен Волен или Каракачанов! И Фънки или Дилов да докарате, и те само гуши ще пълнят - свои и на когото трябва!Смяна на системата означава нов модел на обществено устройство, нов начин на разпределение на благата! Анадъм?Или требва да се появят капиталисти-филантропи, които да раздавата спечеленото на хората, или някакви организации да възникнат, които да преразпределят това, което се натрупва в излишъци, а обществото не може да го ползва.Има и още един вариант: всички бедни, гладни и непълноценни да се изтребват! Няма бедни, няма проблеми!Колкото и да получавате мигрена точно в този сайт от подобни тези, обаче, все повече хора, в т.ч. и дребни капиталисти и разорени частници започват да преоценяват отношението си към соцаиализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Абе що се правите на хванати с капан на Витоша?Какви електронни правителства, какви Костов, Ов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И двамата имат голяма вина и са извършили много кражби през енергетиката.Но Овчаров и Премянов никой не може да ги стигне що се отнася до абсолютни стойности на отклоненото в $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 18 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Малък пример за ползата от пълна прозрачност - ако имаше такава сега щяхме със сигурност да знаем кой е подписал заробващите договори с ТЕЦ Марица 1 и 3 - дали е Костов или Овчаров. Сега и двамата казват - "не съм аз". Явно обаче, все един от двамата е (вероятно не лично, но по негово време и разпореждане). Но поради липсата на прозрачност дори и нещо толкова просто (като кой е сложил този подпис) вече няколко години не може да се разбере със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
...две малки спънки, които трябва да се преодолеят - търговската тайна и личните данни. Концепцията и за двете трябва да се ревизира из основи. По отношение на търговската тайна - такава не трябва да има при работа с обществени средства. Точка. Който иска секретност да стои далеч от държавните поръчки. Второ - личните данни - подобно и с тях - който иска да има работа с държавата да не се сърди, че може името и ЕГН-то му да се видят на някой сайт срещу сумите, които е получил. Това е - ефективно е, просто е, лесно е, осъществимо е, евтино е. Единственият въпрос е искаме ли да го направим или ще продължаваме да търсим митични и невъзможни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Има едно сравнително просто, лесно и евтино средство, което не засяга промяна нито на конституцията нито на много закони, но което може да направи буквално чудеса и да реши планини от проблеми, вкл. и този с лошия, крадлив и лъжлив "матрял". Това нещо е ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ на държавната и общински администрации и електронно правителство. Пълна прозрачност значи, че всичко, което правят в тези администрации трябва да се вижда в интернет от всички, в пълен обем и с минимално възможно закъснение. Ако това се направи то ще има колосален ефект върху всичко - вкл. ще дисциплинира администрацията, ще я направи по-отговорна и т.н. С една дума - буквално ще изстреля нивото на администрацията и управлението ни на нива, които не съществуват и в развити страни (защото и там няма пълна прозрачност, а тя, колкото и да са по-добри техните контролни органи, просто не може да бъде заместена от нищо). Има само две малки спънки, които трябва да се преодолеят - ...(следва)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 14 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Изпреварил си ме...това щях да кажа и аз! Даже и роботи да вземат да произвеждат всичко, т.е. да се елиминира в максимална степен нуждата от "работника", тая произведена продукция (или услуга) кой ше я купува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още